Veliki korak naprijed

SNL

Patike postaju sve veće, a njihova imena sve duža!

Jeste li kupili par novih Nike + Acronym Air VaporMax Flyknit Moc 2 patika? Ili ste pak odabrali Givenchy George V Logo-Jacquard? Samo se šalimo, očito je da je vaš izbor pao na Adidas by Raf Simons Replicant Ozweego... Moguće je i da ne posjedujete nijedan od gore navedenih modela, jer ste na putu do prodavnice zaboravili ime onih koje ste željeli. U tom slučaju, sljedeći put probajte zapamtiti model Hoka One One Challenger ATR 4. Želimo vam svu sreću ovoga svijeta.


Nije lako izabrati patike za sebe. Osim predugih, nepamtljivih imena, izbor nikada nije bio bolji, danas imate modele za sve namjene, a trebali bi i da pazite idu li uz vaše godine. Uhvatite li sebe u momentu dok zavidite klincima koji nose tene sa svjetlećom petom? Ah, mladosti lijepa. Jednostavan način izbjegavanja navedenih problema je da, kao Dražen Žerić Žera iz Crvene Jabuke, čitav život kupujete i nosite isti model patika. Poznato je da s Converse All Star(kama) ne možete pogriješiti. Ipak, ne možemo svi cijeli život biti vjerni samo jednom modelu. Za nas, koji volimo sebi da zagorčavamo život, predstoji težak izbor.


Kao i kod većine stvari, veličina je bitna. Veliki broj muškaraca danas hoda u ogromnim, tehnološki naprednim patikama. Zaista, ukoliko bismo fizički presjekli patiku, pronašli bismo sloj do sloja naprednih materijala, vlakana i zračnih komorica. Čovjek bi se lako mogao ponadati da će sa svom tom tehnologijom moći hodati po vodi ili skočiti pet metara u vis. Zanimljivo je što je većina patenata zgurana u đon patike, pa pored udobnosti i performansi, niski muškarci mogu si dodati i pokoji, prijeko potreban, centimetar. Kompanije koje ih proizvode, također su postale ogromne. Njihovi proizvodni pogoni također. Sjedište Nikea u Portlandu (savezna država Oregon) prostire se na preko 160 hektara. Proizvodne hale izgledaju poput onih u kojima se proizvode Boeing avioni. Otišlo se daleko od malenih manufaktura, u kojima je nekolicina žena vrijedno radila za svojim šivaćim mašinama. Patike su sada ozbiljna grana industrije. 


U novoj, Trumpovoj eri, supersize se vratio u modu. Fast food giganti vraćaju supersize obroke na svoje menije, zid između SAD-a i Meksika postaju sve duži i viši, automobili prostraniji, a takav utisak ćete imati i kada stanete pred policu s novom kolekcijom patika. 


Da li može biti previse nečega dobroga? Da i ne, ovisno od perspektive. 


Iznenađen sam brojem sredovječnih muškaraca koji nose uske farmerice, dukserice i patike jarkih boja. Doimaju mi se poput studenata koji su godinu izgubili 24 puta. Eksperimentiranje s bojama i oblicima patike sada je norma. Već smo vidjeli kraće jakne, izrezane farmerice, dukserice s predugim rukavima i majice neproporcionalnog kroja. Ništa nas ne smije iznenaditi. 


Ja se intimno nadam, da će trend velikih, šarenih patika barem uspjeti da umiri smrtonosnu epidemiju japanki, koje su očito s plaža došle u gradove. Ovakve patike preferiram i u odnosu na muške kožne sandale, koje su, nadam se, konačno izumrle. Ostaje problem neskladno dugačkih imena novih modela. Valentino Garavani Heroes Tribe 1 i Nike Air VaporMax Chukka zvuče poput amaterskih rugby klubova.  Poradite na tome momci, zbog nas slabog pamćenja. Hvala.