Da li je moguće spriječiti gubitak kose?

getty images

Oko 85% muškaraca ima ili će imati problema s ispadanjem kose prije pedesete godine. Nekima se gubitak kose pojavljuje i prije 21. godine.

Naši geni igraju glavnu ulogu u gubitku kose, a mnogi muškarci ne shvaćaju da svakodnevnim navikama pogoršavaju svoj problem. No dok znanstvenici ne dođu do rješenja tog, za mnoge mučnog problema, evo što možete učiniti za spas svoje frizure.


Jedan od mitova o gubitku kose je utjecaj kape. No, novijim znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da nošenje kape neće uzrokovati gubitak kose. Kao ni češljanje, četkanje, često ili rijetko šišanje. Gubitak kose sam po sebi ne signalizira ni zdravstvene probleme, osim ako se ne radi o  naglim promjenama.


Ne četkajte kosu previše snažno
To može oštetiti tjeme i folikule kose. Također, važno je prati tjeme blagim šamponom i ne povlačiti snažno kosu četkom ili češljem. Prhut, ekcem ili dermatitis povezani su s gubitkom kose jer služe kao okidač za upale koje uništavaju folikule kose.


Jedite nešto kuhano za doručak
Kosa se sastoji od keratina koji joj daje snagu. Premalo bjelančevina u prehrani utječe na razinu keratina pa kosa gubi snagu i prestaje rasti. Doručak je najvažniji obrok u danu kad je u pitanju poticanje razvoja folikula kose, tvrde stručnjaci.


Izbjegavajte vosak na bazi petroleja
Postoje određeni dokazi da preparati za oblikovanje kose poput voska, rađeni na bazi petroleja, mogu blokirati folikule kose i tako zaustaviti njen rast, pogotovo ako se takvi proizvodi koriste u većim količinama ili tijekom duljeg vremenskog perioda. Zato se preporučuje korištenje preparata na bazi vode.


Manje stresa, više kose
Višak muškog hormona testosterona možda nekom ne zvuči loše, ali testosteron i dihidrotestosteron (DHT) mogu loše djelovati na određene dijelove folikula kose. Zbog njih ona postaje tanja, a u nekim slučajevima dolazi do faze kad u potpunosti prestaje s rastom. Kad su muškarci pod stresom, njihovo tijelo proizvodi više tih hormona, što znači da gube još više kose.


Ako ste rano počeli gubiti kosu i imate problema s tim, nemojte to pokušavati sakriti nego prihvatite, a naglasite druge stvari na sebi, vježbajte, držite se uspravno, budite zabavni…