Što obući na intervju za posao?

getty images

Kako izgledati profesionalno, ali zadržati individualnost i oduševiti buduće poslodavce?

Danas nije neuobičajeno da na posao dođete u japankama i šorcu ako radite primjerice u nekom startupu gdje se ležerni stil favorizira i u kojem ćete u poslovnom odijelu zapravo prije izgledati malo “čudno”. I u takvom okruženju postoje nepisana pravila, pa ako nemate insajdera koji će vas uputiti valja malo progooglati potencijalnu firmu i po pitanju dress coda. Iako ne postoji provjerena formula za odjevnu kombinaciju kojom ćete oduševiti potencijalne poslodavce na intervjuu za posao, postoje neki savjeti koji svakako mogu pomoći u tome.


Ono što je svakako najbitnije su vaše samopouzdanje i osobnost, a to je nešto što jednostavno možete dočarati i svojom odjevnom kombinacijom jer ipak je to ono što će poslodavci prvo vidjeti kada uđete u prostoriju.


Poželjno je da je vaša odjevna kombinacija što jednostavnija i klasičnija, ali upotpunjena detaljima koji reflektiraju vaš karakter. Također, izuzetno je bitno da nosite odjeću i cipele koje su udobne i u kojima se osjećate ugodno. Odijela su uvijek dobar izbor, ali pokušajte da to ipak bude nešto zanimljivije od običnog crnog ili tamnoplavog odijela. Kad počinjete na novom poslu ili nastojite napredovati na vašem trenutnom radnom mjestu, izgled je važan. Mušterije i kolege formiraju svoje mišljenje o vama na osnovu toga kako izgledate; ako ne vole kroj vašeg odijela, šanse na poslu drastično vam se smanjuju. 


Sve je u ambalaži. Tvrtke troše milijune kako bi njihov proizvod izgledao prekrasno i kod nas izazvao želju da ga kupimo; pravi odabir odjeće ima isti efekt kad vi pokušavate uvjeriti ljude da vas shvate ozbiljno. 


Body language je važan, jednako kao i pristojan stisak ruke. Rukovanje je prijateljski čin – u mlakom stisku ruke osjeti se kako bi osoba najradije pobjegla iz ureda. Isto tako važno je gledati u oči i imati vedar izraz lica. Ne trebate se smijati od uha do uha, no isto tako nemojte biti niti namrgođeni.