Kako vrijeme prolazi, dolaze nove navike i, mnogi će reći, noviji trendovi (oni stariji – običaji). Ali neću pisati o razlici između izraza, niti razlici u godinama. Ali o jednom vremenskom trendu/običaju želim. Kako zbariti/osvojiti djevojku?

Prvo, u naslovu je planirano da piše treba ali se bojim da ne bih stvorio negativnu konotaciju tih lijepih bića. Dao sam se u istraživanje toga kako je danas najbolje doći do njenog srca (opet sam kulturan) i kako se to nekada radilo. 


Vjerovatno je razlog što gledam nove generacije koje stupaju u brakove kako imaju sve manje skladan takav život. Iako neću ulaziti u probleme sitnih crijevca, spomenut ću samo da je moguće da je problem na početku. Svaki početak je drugačiji, barem danas,  a opet gledam svoje roditelje i harmoniju koju oni imaju.Sjeo sam za laptop i počeo kucati. Tada sam se prvo sjetio kako bih ja uradio: ugledam je, pronađem na društven mrežama, dodam je – ona me prihvati, napišem joj poruku, dopisujemo se, pošaljemo neku dodatnu sliku, nađemo se, kažemo da smo zaljubljeni i krenemo biti zajedno. Pri tome gledamo Instagram jedno drugom... 


Kada prijatelji pričaju


Raspisao sam se u pretragu toga da otkrijem ili zaključim prvo koji je najuspješniji način da flertujete sa ženama. Nailazio sam na tekstove kako muškarci najviše razbijaju glavu o tome, pa obično isprobavaju razne tehnike. Najčešće pitaju prijatelje ili drugarice za savjete kako bi lakše zaveli djevojku. To je mi je dalo motiv da pitam svoje bliže i dalje prijatelje. Oni su htjeli pričati pa se to sve dalo sumirati u paragraf. 


No, prvo sam išao logički da istražim tu paralelu. Način na koji muškarci flertuju sa ženama se  mijenjao iz generacije u generaciju. To se pogotovo može vidjeti u eri društvenih mreža kada sam jednim malim klikom već imamo mogućnost upoznati osobu ženskog spola koja je kilometrima daleka. Takve prilike naši očevi nisu imali pa su se morali koristite se nekim drugim tehnikama. 


O ovoj temi je dosta knjiga napisano, mišljenja su i dalje različita. Nisam mnogo njih pričitao, ali sam krenuo u živa istraživanja. Prvo moje mlađe generacije: 


Nazvao sam kolegu Haruna i pitao ga koji je prema njegovom mišljenju najbolji način flertovanja ili zavođenja. Prihvatio je prvi termin i odgovorio mi da je flertovanje samo po sebi svojstveno i upravo ono što bi trebalo svakog muškarca da izdvaja i diferencira od svih ostalih. Ključ flertovanja je biti prirodan i što orginalniji, pa tako da se i ja sam trudim biti takav.  On mi je naglasio da misli da vrijeme samo po sebi donosi novitete u svakom pogledu, pa tako i u vidu flertovanja, ali također je mišljenja da će upravo gore navedeno uvijek biti ispravan pristup.


Razgovarao sam taj dan i sa Amarom. Rekao mi je da je najispravnije biti direktan i od početka dati do znanja da li ti se žena sviđa ili ne. Pored toga treba biti duhovit i kulturan.


Prije su to bili humor i inteligencija


Poslije me zanimali mišljenje starijih generacija, da se ne uvrijedite, mislim na starije od sredovječno, pa zato i termin stariji. Pričajući prvo o društvenim mrežama i načinu na koji one utječu na to, Muhamed mi je objasnio da su prije ljudi više družili i upoznavali se na tim druženjima. Muškarci su tad bili originalniji i obično išli puno dalje da zavedu ženu. On mi je odgovorio i to da se danas omladina ne druži kao prije jer je sve preko kompjutera. "Mi smo obično pokušavali inteligencijom i humorom zavesti žene, a ovi danas to pokušavaju novcem", kazao mi je Muhamed. 

Svi sagovornici su se složili oko toga da su društvene mreže promijenili način na koji mučkarci flertuju sa ženama. Danas imate veliki broj aplikacija koje možete koristiti da se upoznate sa suprotnim spolom, ali mnogi kažu to ima i svoje negativne posljedice, a to su najčešće laganje odnosno predstavljanje u boljem svijetlu nego što je to u stvarnom svijetu.


Šta savjetuju stručnjaci i poznati magazini kada je u pitanju flertovanje sa ženama? Manje više isto. Većina predlaže da budete što originalniji, pouzdaniji i duhovitiji, ali i da ne budete prenapadni. Drugi govore da pristup zavisi od žene i od toga šta ona voli. Ja ću na kraju, ipak po svome..