Biljke koje ćete željeti u svom stanu

SNL

Osim što nesumnjivo uljepšavaju naš životni prostor, cvijeće vrlo pozitivno djeluje na zdravlje. Tu činjenicu danas potvrđuju brojni stručnjaci. Razloga zbog kojih na cvijeće u našem domu možemo gledati kao na čuvare našeg zdravlja, uistinu je mnogo. Između ostalog, ono pročišćava zrak, upija elektromagnetska zračenja, umanjuje stres, širi pozitivnu energiju, štiti nas od buke, uljepšava prostor, suzbija neugodne mirise... U nastavku vam donosimo 10 cool biljaka koje će na mnogo načina uljepšati i unaprijediti vaš dom.

Vriseja


Vriseja je jedna od vrsta iz roda Bromeliaceae koja se održava kao sobna biljka zbog veoma lijepog lista i cvijeta, koji kod nekih vrsta može da se održi i više mjeseci. Listovi vriesea su čvrsti, sabljasti, glatkih rubova, pravilno povijeni, preko koje se vrši apsorpcija vode i hranljivih materija. U zavisnosti od vrste listovi mogu biti jednobojni, zeleni ili ljubičasti, kao i mrljasti s poprečnim bijelim prugama.


Šeflera - kišobran drvo


Ova biljka potiče iz Australije i sa Novog Zelanda, tek se u novije vrijeme počela uzgajati kao sobna biljka. Ona podnosi slabo osvjetljenje i umjerenu hladnoću, pa ako raste u dobrim uslovima, ubrzo postaje veoma lijep primjerak. Naraste dva do četiri metra, a u širinu 120 - 140 cm. Često je zovu "kišobran - drvo" zbog načina kako stoje njeni listovi.


Filadendron


Filadendron je veoma lijepa dekorativna biljka tropskih predjela, dobro poznata i vrlo raširena sobna biljka, koja se uzgaja u saksiji. Filadendron se uzgaja zbog svog dekorativnog lišća i lijepo odnjegovanih vazdušnih žila. Vrlo je otporan, ne voli jako svijetlo, pa zato može da uspijeva i na nešto tamnijem, ali ne i na sasvim mračnom mjestu.


Kalanchoe


Kalanchoe potječe iz Afrike i spada u sukulente. Biljka, sukulent koji cvjeta zimi na toploj južnoj prozorskoj dasci, a i ljeti na balkonu. To je kalanhoa. Cvjeta od januara do juna sitnim mirisnim cvjetićima, razne boje: crvene, narančaste, žute, roze boje... Nije jako velika (od skromnih 10 cm pa do nekih 30 cm) tako da ćete vjerojatno naći mjesta i za nju.


Zlatni puzavac


Zlatni puzavac ili kako se kod nas još zove đavolji bršljan, popularna je sobna biljka iz porodice kozlačevka. ). Penjačica je, listova zelene boje sa izraženim bijelim mrljicama, ovisno o stupnju svjetlosti koju prima. Prirodno je porijeklom iz zemalja dalekog Istoka – Japana, Kine, Indije i Australije, gdje može narasti preko 20 metara. Kao sobna biljka raste obično do 2 metra dužine.


Aloe vera


Ljekovita biljka Aloe vera potiče iz Sjeverne Afrike, izgledom podsjeća na kaktus i u sebi sadrži dosta vode. Aloe vera je mesnata biljka te najbolje uspjeva na područjima vruće i suhe klime. Ako ne uspijeva vani, lako ju je uzgajati kao lončanicu no najniža temperatura prostorije mora biti iznad 5 °C. Raste brzo i lako se razmnožava.


Spatifilum - ljiljan mira


Ova biljka odlično uklanja hemijske otrove iz zraka. Ova kućna biljka filtrira benzen iz zraka kao i formaldehid i trikloretilen.


Sabljica ili svekrvin jezik


Sansevijerija, sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) je biljka koja je za razliku od ostalih biljka pročišćivača zraka, noćni proizvođač kisika, pa je zbog tog idealna za spavaću sobu. Velika prednost sansevijerije je i lagano održavanje, pa će dobro uspijevati i u sjenovitom i sunčanom dijelu prostorije. Jedini uvjet je da se temperatura u prostoriji ne spušta ispod 10 stepeni.


Monstera


Monstera je krupna tropska lijana koja se često gaji kao sobna biljka. Njeni veliki tamnozeleni listovi uklapaju se u svaki stil uređenja enterijera. Zimi je posebno korisna kada se prostorije griju, jer vlaži ustajali vazduh.