SNL savjetuje: Kako ću sam organizirati svoj najbolji odmor?

Unfamiliar Territory , snl

Trend mjesta poput Italije, Balija, Maroka i ostalih dalekih destinacija koje gledamo toliko puno kod naših instagram-prijatelja nisu tolika daleka budućnost. Možda je moguće sebi ispuniti putnu želju, ali zato trebate biti zaista uporni i koristiti blagodati interneta, pitati druge i poslušati i, naravno, ponekad nekog i nazvati... 


Hotelski aranžmani i avionske takse


U slučaju da želite pronaći najjeftiniji aranžman u nekom ostrvu, dalekom gradu ili trend-destinaciji, morate znati da je to nekada zaista sve jeftinije nego li se to nama čini. Zapravo, jedini ( barem u većini slučajeva ) najveći problem jesu troškovi puta. Moramo znati da naša zemlja ima najskuplju taksu, skoro u svijetu, a avionski prevoz nam je ( iz glavnog bh.grada ) zaista vrlo malo ( najblaže rečeno ) organizovano-povezan s drugim zemljama pa je zato sve toliko skupo. Zato, u ovom slučaju tražite alternative. Najjeftiniji avio-prevoznici u BiH se nalaze većim dijelovima u Tuzli, od nedavno u Banja Luci, a tek jedan let ide sa sarajevskog aerodroma, pa je tako potrebno da vidimo koje relacije da biramo. Npr. evropska putovanja su bliža, ukoliko letimo iz Budimpešte, a više se nekada isplate ukoliko letimo do tamo iz Sarajeva, te zatim presjednemo u Budimpešti do naše destinacije. Iz Tuzle su najveće mogućnosti, iako se mnogi žale na uslugu, no pretrpite – platit ćete do četiri puta manje. 


Kada ste riješili taj problem ( mada se o ovome može temeljnije razgovarati ), tražite prvo ponude agencija, koje znaju zaista imati odlične popuste, a uporedo se sami raspitajte. Danas je toliko lako pronaći željenu destinaciju na online tražilicama da ne treba puno crtati. Recimo, google karta će vam najviše pomoći jer već tu ćete imati uvid u svaki hotel u kojem želite biti. Njega ćete zatim pronaći na web stranici. Kada ste to uradili, tražite i ponudu. Zapamtite, možete se malo cjenkati! Nije grijeh, a moguće je i to u svakoj zemlji, skoro sa svim hotelima. Vjerujemo da nećete tražiti od pet zvjezdica hotela velike popuste jer ih nećete dobiti. Budite skromni ipak na kraju – može vas to mnogo spasiti po džepu. Imajte isto na umu da su hoteli bliže centru ili monumentalnoj građevini puno skuplji od onih u centru, s toga nemojte se previše folirati. Na cijelom svijetu je pristupačan gradski prevoz koji vozi do svih destinacija. 


Za oba slučaja  -  najveća preporuka jeste da poranite i do četiri mjeseca prije jer ćete dobiti i dodatne popuste. 


Koristite gradski prevoz, ako već morate!


Ako ste dodatno kojim slučajem planirali ići svojim automobilom, bitno je znati da ćete proći jeftinije, no to ima svoje mane koliko i prednosti. Prednosti su svakako da ćete vidjeti krajolike, stati gdje želite i voziti brzinom koja se vama sviđa. Naročito ljubitelji fotografija često uzimaju ovu opciju. Mana je možda više: duže ćete putovati ( recimo do Sarande i do dvanaest sati ), plaćate putarine, a najskuplji luksuz su vam parking karte. Recimo, ako želite posjetiti tako neki grad u Italiji morate biti spremni da na sat plaćate i do 15KM ( centru ) praking-mjesto. Pored toga, često problem jeste da nemate uopće mjesta. Dobro razmislite. Mi ćemo preporučiti gradski prevoz, ali baš u slučaju da vam je prijeko potreban. Taksi ( u civiliziranim zemljama ) je donekle OK ako idete na neke manje relacije. U ovim spomenutim ( naročito Crna Gora ) izbjegavajte jer ćete platiti i do tri puta više od prave cijene. Koristite noge! Hodajte! Morate znati da i najdosadniji , nama naizgled grad, ima svoja najljepša mjesta koja je lijepo posjetiti. 


Evo kako! Najbolja inspiracija tome ili motivacija su naši ( već spomenuti ) instagram prijatelji. Dovoljno je da ste nekada vidjelifotku kod nekog i zapamtili, a ako niste ili ne pratite nikog od putnih influencera, zapratite ih ( barem taj period ) pa ćete vidjeti omiljenje ili najljepše destinacije. Svi oni žele samo najljepša mjesta. Druga, a lakša opcija je da  ukucajte hashtag mjesta ili odite na označene lokacije. Sve će vam biti jasnije. Ako je neko tagovao to mjesto ( a u većini slučajeva jeste ) naći ćete ga na Google kartama pa čak možete vidjeti u 3D opciji kako to mjesto tačno izgleda i kako doći do njega. Nemojte da vas to plaši jer ništa nije daleko u tome da šetajući otkrivate i druga mjesta. 


Takav i boravak preporučujemo. Pun hodanja i otkrivanja. Uz to ćete potrošiti neko dosadnije vrijeme, jer neki od nas ne vole svakodnevno se brćkati u vodi i ležati na plaži ili bazenu, pa čak i u all inclusiv hotelskom smještaju. Hrana i restorani 


Za one koji su izabrali put koji ne uključuje hranu u aranžman, imamo par savjeta. Naravno prvi opet su društvene mreže, a naročito ako možete pronaći domicilno stanovništvo. U većini slučajeva oni odlaze i vraćaju se na najbolja mjesta sa ukusnom i provjerenom hranom. To su obično manji ili zabačeniji restorani koje nude svježu hranu i punu ljubavi, a što je najbitnije domaću. 


Poenta bi trebala biti, zapravo, da probamo domaću hranu svake zemlje u koju putujemo. Tako na primjer, iako smo navikli da sami nekada pravimo vafle, vjerujte belgijske ne može niko probati. A pazite ovo: oni najbolji se mogu naći samo na ulicama! Zato barem probajte te školjke, kuhano povrće na razne načine. Možda vam se i svidi. Međutim, vrlo je u ovome svemu bitno da znate da ne smijete i jesti na svakom koraku. Budite svjesni da su u nekim zemljama proizvode izloženi na mjesta na koja lako mogu sletiti neki insekti i samim tim donijeti virus koji nam može pokvariti cijeli put. 


Vodu iz česme ne pijte ukoliko to nije drugačije naglašeno, pa čak iako jeste, a vi sumnjate, priuštite sebi vodu litarsku da vam se nađe pri ruci. 


Oni koji na svom putu imaju kuhinju pri ruci, mogu proći jeftinije, ali znajte da u mnogo dalekih zemalja domicilni restorani su zaista povoljni. Regionalne primorske zemlje su se skoro ujednačile u cijenama, ali zato Albanija nudi najpovoljniju uslugu, dok je malo skuplja u zemlji pored. Međutim, grče specijalitete morate probati.


Keš ili kartica


Kako bi znali raspolagati što bolje s novcem, najbolje je imati karticu ( u zemljama u kojoj se najviše koristi ) pomoću koje ćete moći plaćati sve troškove. Ovo je naročito poželjno ako idete u Dubai gdje zaista sve možete plaćati karticom. Zapamtite pri tome, u većini slučajeva ne plaćate dodatno na konverziju na valutu, iako koristite vaš žiroračun u BAM-u. 


U slučaju da niste navikli plaćati kartično, savjetujemo da uradite sljedeće korake prije pakovanja keša u novčanik. Nikada ali nikada ne mijenjajte valutu u zemlji u koju idete. To uradite u vašoj banci jer kupujete time stranu valutu i nećete biti izloženi dodatnim većim troškovima. Također, napomena je da nikada to ne radite u mjenjačnici. 


Troškove u toj zemlji na putovanju ćete smanjiti ako imate stalno na umu koliko vrijedi valuta kojom plaćate. Ne zaboravite tako da, prije zaključka da je nešto jeftino, tu cijenu u glavi pretvorite u traženu valutu. 


Telefon i wifi 


Možda svima nama jedna od bitnih stavki jeste upravo mobilni telefon i wifi usluga. Zato treba znati da ukoliko ste pretplatnik ili pretplatnica kod nekog telecom operatera, provjerite tačno u kojoj zemlji ne plaćate roming. Tako npr.u M telu, a kada ste u Crnoj Gori, imate 4G besplatnog korištenja interneta, odnosno po cijeni koju plaćate u Bosni i Hercegovini. Ovo nas vodi i do korištenja interneta i besplatne wifi usluge. Svi su do sada naučili da to obično piše ( gdje je free wifi), ali tamo gdje ne piše – pitajte ( logično), a ukoliko nema, sutra dan «slučajno» upitajte restoran do jer ćete moda biti gost istog. Ukoliko vam obje opcije ne upale, koristite sve aplikacije offline. Kasnije ih možete aktivirati i sve slike na story postaviti. 


U ovoj temi morate znati da, recimo, u Dubaiu, iako imate skoro na svom mjestu besplatan wifi, nećete moći koristiti puno kameru na pozivu. Oni koji je koriste Iphonom, pogotovo neće , pa čak iz nekog razloga nema opcije video-poziva. Dobro se prethodno raspitajte. Nama se ovo desilo u najvećem tržnom centru, koji je ujedno i najveći na svijetu.