Ovo su najbolji MTB bicikli

Fantastični MTB za vožnju van asfalta do savladavanja ogromnih rupa.

Planinski bicikli su stvoreni za vožnju po prašnjavim stazama i radi puno zabave. Zahvaljujući razvoju tehnologije, ovi bicikli su toliko dobri da skoro svako može da uživa u njima.


Šta tražite od planinskog bicikla? To uglavnom zavisi od onoga šta planirate da radite sa njim. Postoje neki osnovni faktori koje treba uzeti u obzir. Da li to znači da ako imate sav novac ovog svijeta, da možete kupiti bicikl koji je najbolji u svim oblastima? Osnovne oblasti koje trebate posmatrati su težina, oslanjanje, kočnice, brzine i korišteni materijali. Ovo je veoma jednostavan način za kupovinu vašeg bicikla.


Po pitanju težine, teži bicikl će vjerovatno biti jeftiniji, ali i čvršći i u stanju da izdrži zahtjevno spuštanje niz planinu. Loša strana je da ćete se namučiti prilikom uspona.


Oslanjanje je još jedna bitna stavka ako želite da zadržite sve zube i nastavite da koristite koljena u budućnosti. Veoma bitna stavka za spust niz planinu, ali manje bitna ako se samo vozite kroz šumu i želite da uštedite koju marku.


Brzine su odličan način da olakšate svoj život. Više brzina vam olakšava uspon, ali se možete odlučiti za manje brzina ako pravite manje uspona i na taj način uštedeti na težini i novcu.


Upotrebljeni materijali nemaju veze samo sa težinom. Tačno je da će karbon učiniti bicikl lakšim i idealnim za uspone, ali nekad je teže bolje. Zašto? Kao što smo već rekli, dobijate čvršću konstrukciju koja može izdržati veća naprezanja i uštedeti novac.


Planinski bicikli, uprkos nazivu, su zapravo svestrane mašine. One su samo napravljene sa određenom namjenom na umu. Zbog tog razloga se mogu podijeliti u kategorije koje obuhvataju spust, treking, enduro, pa čak i električni bicikl. Prvo se morate zapitati u koju svrhu ćete koristiti bicikl?


TREK FUEL EX 7 29 / Najbolji trial biciklOva zvijer nudi prednje i zadnje oslanjanje sa 130mm hoda, radi apsorbovanja neravnina i skokova tokom spusta ili trials disciplina. Udobnost je zagarantovana zahvaljujući RockShox Reba RL prednjim viljuškama i FOX Performance Float EVOL zadnjim amortizerima. Bicikl je dovoljno lagan da ga lagano vozite, zahvaljujući aluminijumskom ramu i 1×11 SRAM NX prenosu.

Bontrager Line Comp 30 točkovi su dovoljno čvrsti za bezbrižnu vožnju i ne posjeduju unutrašnju gumu. Sa SRAM T hidrauličnim diskovima ne morate brinuti o udaranju u drvo pri velikoj brzini.


NORCO AURUM C7 / Najbolji bicikl za planinski spustNeki bicikli će vas brzo spustiti niz brdo… a onda tu je Norco Aurum C7. Ova zvijer, dokazana u trkama širom svijeta, pretvara izazovne dijelove u uživanje. Tamo gdje ostali bicikli moraju da uspore, C7 može da ubrza, stvarajući prednost u odnosu na konkurenciju. To je rezultat visoko kvalitetnih komponenti na biciklu sa pristupačnom cijenom.


Advanced Ride tehnologija znači da je oslanjanje specijalno podešeno za izazove spusta dok konstrukcija pruža idealan odnos čvrstoće i težine. ArmorLite karbonski ram i dalje može podnijeti dosta toga zahvaljujuću oslanjanju sa hodom od 200mm. Na taj način je zagarantovana udobnost, čak i pri velikim brzinama.


Naravno, čvrsta konstrukcija ovog bicikla znači i malo veću težinu, tako da morate pronaći laku putanju za uspon ako planirate da napravite više uzastopnih spustova.


Tehnologija kao što je Active Breaking Pivot znači da oslanjanje funkcioniše savršeno prilikom kočenja, što je idealno za bezbjedan i udoban spust. Ovo je pravi bicikl, udoban pri brzom spustu, prilikom prelaska preko korijenja drveća i kroz blato, pa čak i tokom opuštene vožnje.


SPECIALIZED FUZE EXPERT CARBON 6FATTIE / Najbolji hardtail bicikl za brzu vožnju


Ovaj model je baziran na impresivnim Fuze modelu iz 2016 godine, samo sa veoma laganim, FACT 10m ramom od karbonskih vlakana. Uprkos maloj težini ovo je i dalje čvrst hardtail bicikl (nema zadnje suspenzije), što garantuje veoma čvrst bicikl koji može podneti prelazak preko neravnina i skokove velikom brzinom.


Fox Rhythm FLOAT 34 prednja viljuška ima 120mm hoda, što bi trebalo da garantuje udobnu vožnju na svim stazama. Zahvaljujući vazdušnom oslanjanju, ono se može podesiti u dva položaja. Iako vožnja nije dobra kao kod nekih specijalizovanih mašina za disciplinu spusta, ovaj bicikl će biti sasvim dovoljan za bicikliste koji ne jurcaju preko kamenja velikim brzinama.


3.0 6 Fattie Purgatory i Ground Control pneumatici na Roval Traverse 650b felnama pružaju odličnu kontrolu tokom skretanja i efikasnost, zahvaljujući tvrdom GRID zidu pneumatika. Sve iznad navedeno i specijalizovane disk kočnice će vas brzo zaustaviti ako stvari loše krenu.


INDUSTRIES CAPRA AL / Najbolji enduro MTBYTOdličan izgled nije prioritet svima prilikom potrage za dobrim MTB biciklom. Svakako će ubrzo nakon kupovine biti prekriveni blatom. Imajući to na umu, YT Industries Capra AL nije samo pristupačan, s obzirom na ono što dobijate za uloženi novac, već i prelijep bicikl.


Capra AL je bicikl za spust koji je također sposoban da vas popne na planinu. SRAM GX brzine su solidne a RockShox Monarch Plus R amortizeri su također impresivni, sa hodom od 170mm za udobnu vožnju na čvrstom aluminijumskom ramu koji je dovoljno lagan za uspone. Pored svega nabrojanog, cijena je također pristupačna. Iako postoji laganija karbonska verzija Cupra bicikla, standardni model nudi istu zabavu tokom vožnje za mnogo manje novca. Probajte ga na bilo kojoj stazi i sami se uvjerite u brzinu koju možete postići. Ukratko: svestran i zabavan bicikl.


HAIBIKE XDURO CROSS 4.0 / Najbolji električni planinski bicikl


Možda uživate u spustu niz planinu, ali većina biciklista nije oduševljena pratećim usponom uz planinu. Sa raznim brendovima koji proizvode električne planinske bicikle, taj problem je riješen.


Haibike Xduro Cross 4.0 je, prema našem mišljenu, najbolji električni bicikl; podešen za trial disciplinu, sa 250W Bosch Performance CX električnim motorom. Iako su prednje Suntour NCX-E45 „vile“ u stanju da izdrže grubu vožnju po neravnom terenu, one su također u stanju da isporuče dobro vožnju po asfaltiranim putevima. Za ljude koji ne mogu zamisliti da guraju bicikl težak 21,9 kg, ovaj bicikl posjeduje Walk režim u kom električni motor pruža pomoć tokom guranja bicikla. Ako ga morate podići na stalak ili okačiti na zid, možete na to gledati kao na dobru vježbu.


Baterija od 36 volti je dovoljna za domet od 220 km ali to vam vjerovatno malo znači ako planirate koristiti ovaj bicikl za ono za šta je namjenjen – planinske uspone. Prema najgoroj procijeni baterija će omogućiti domet od 48 km, ali u svakom trenutku možete koristiti Shimano SLX11 prenos kako bi pomogli električnom motoru tokom uspona. Tokom spusta, sva ta težina se bezbjedno zaustavlja zahvaljujući Magura MT4 disk kočnicama.