U petak počinje 10. Omladinski Film Festival Sarajevo

PR

U petak, 31. augusta u 20 sati svečano se otvara 10. Omladinski Film Festival Sarajevo. U toku su posljednje pripreme i postavka ovogodišnjih festivalskih lokacija te probe.

Pet dana 10. Omladinskog Film Festivala donijet će 31 filmsko ostvarenje iz 14 država. Mnogi od filmova u glavnoj selekciji bit će premijerno prikazani upravo na OFF.


Ovogodišnji Festival otvorit će film Lijana srpskog reditelja Ivana Đurovića. Nakon projekcije publici će se predstaviti i ekipa filma. U isto vrijeme na otvorenom kinu Park Hastahana bit će prikazan film Martyr iz selekcije Velikih 5. Domaćin ceremonije otvaranja bit će sarajevski glumac Emir Fejzić, a prisutnima će se obratiti i direktor Festivala kao i ovogodišnji članovi žirija. Na svečanoj ceremoniji otvaranja bit će dodjeljena i dva počasna festivalska prstena jednom pojedincu te jednoj kompaniji za konstantnu podršku i pomoć pri razvoju Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

 

Crvenim tepihom 10. OFF-a od 19:30 prošetat će i osobe iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine i regije među kojima su Mirvad Kurić, Slaven Došlo, Stevan Filipović, Robert Tomić Zuber te brojni domaći reditelji, glumci i autori. Ceremoniji će prisustvovati i ekipe filmova Snijeg za vodu (BiH) , Private Acess (FR), Johann (GER) iz selekcije OFF Generacija te ekipa filma Lijenština iz selekcije Velikih 5. Ostale ekipe filmova Festivalu će se pridružiti na dan emitovanja filmova.

 

Otvaranje Festivala najavljeno je za petak u Mulitiplex Cinema City, a otvoreno kino bit će na lokaciji Žuta tabija i Parku Hastahana. 


Omladinski Film Festival Sarajevo glavni akcent stavlja na regionalni kratki studentski i amaterski igrani film. Cilj je promovirati mlade filmske autore iz jugoistočne Evrope i stvoriti platformu i ambijent u okviru kojih mogu predstaviti svoje profesionalne i amaterske filmove te steći nove kontakte i veze za dalje djelovanje


U subotu na rasporedu je program OFF Mini market: Making of Egzil u sklopu kojeg će gostovati ekipa filma Frenkie, Kontra i reditelj Mario Ilić. Ulaz na ovaj program je besplatan. 

 

Kompletan program dostupan je na stranici festivala i festivalskom centru u Cinema City, a karte su u prodaji svaki dan od 11 do 21h na blagajnama Multiplexa Cinema City.