Da li ste čuli za Tabata trening?

SNL

Tabata trening je svjetski hit jer zahvaljujući vježbama visokog napora, i tu u samo četiri minute, možete uspješno izgubiti višak kilograma i zategnuti tijelo.

Tabata je više način vježbanja nego same vježbe, a izumio ga je Japanac Izumi Tabata i prema njemu vježbaju i brojni uspješni svjetski sportaši. Za 20 sekundi jakog treninga, s odmorima od po 10 sekundi, uz pomoć ove vrste treninga možete u svega četiri minute sagorjeti brojne kalorije viška u tijelu. Ovaj način vježbanja testiran je dugi niz godina, u nastojanju da se pronađe najuspješniji način skidanja kilograma u što kraćem vremenu.


Što se tiče samih vježbi izbor je na vama: jedan dan možete raditi sklekove u kombinaciji s čučnjevima, drugi dan trbušnjake kombinirajući ih s trčanjem u mjestu, s tim da pratite tempo od 20 sekundi intenzivnog vježbanja, a zatim 10 sekundi laganog treninga. Tabata trening garantira zdravo mršavljenje, definiranje mišića cijelog tijela, smanjenje krvnog tlaka, oslobađanje od stresa... 


Trening je osmišljen tako da ga može prakticirati i profesionalni sportaš i rekreativac, a vježbati možete i u teretani i kod kuće.


Najveća je prednost ovog treninga je što istovremeno utječe na oba metabolička sustava – onog koji je odgovoran za izdržljivost i onog za proizvodnju eksplozivne energije. Zbog toga (ako nam je cilj bodybuilding i fitness) putem njega možemo utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva ali i napredovati u snazi što će biti vidljivo na način da će nam se povećati broj ponavljanja koji možemo izvesti tijekom tabate ili povećanja težine s kojoj izvodimo tabatu.


Zbog relativno velikog broja ponavljanja i kratkih pauza dolazi do povećanja broja krvnih žila koje opskrbljuju mišiće što znači da će dovesti veći broj nutrijenata, kisika i anaboličkih hormona do mišića što odmah rezultira većom količinom energije tijekom treninga i boljim oporavkom nakon treninga. Osim toga pruža iste efekte kao i kardio trening, što znači da ste istovremeno utjecali na veći broj stvari.