Da li su muškarci koji nose sijedu kosu samouvjereni i sexy?

getty images

Richard Gere ili George Clooney bez sijedih vlasi – nezamislivo. Muškarci sve više prihvaćaju svoje sijede vlasi i ponosno ih nose. Vidljivo starenje u stilu iznimno je popularno. A zašto ne bi i bilo?

Sve žene panično bježe od pogleda na svoje sijede. I lažu vas ako kažu da nije tako. Dok muškarci kao da ne mare za svoje. Možda zato što se trendovi kada je njega muške kose u pitanju sporije kreću u odnosu na ženske trendove. A možda zato i što su muškarci shvatili da je ženama njihova sijeda kosa privlačna i da izgledaju markantno.


Mnoge poznate ličnosti shvatile su da sijeda kosa može biti jedan od alata zavođenja. Kao primjer navodim Richarda Gerea ili Georgea Clooneya. Sijeda kosa postala je njihov zaštitni znak i dio njihovog šarma.Neki muškarci prve sijede vlasi dobijaju poprilično rano, početkom dvadesetih. I već tada imaju dvije opcije- ofarbati kosu ili je učiniti dijelom svog identiteta. 


Dosadašnja iskustva pokazala su da muškarci rado prihvataju svoje sijede vlasi, te se ne odlučuju tek tako za farbanje. Kada vide koju sijedu sa strane, neki muškarci će poželjeti izjednačiti boju s prednjim dijelom glave, ali to nije toliko čest slučaj. 


O sijedoj kosi i iskustvima koja imaju sa sijedim muškarcima razgovarali smo s Mirzom Delić, frizerom Barbershopa 3.


„Svakodnevno se susrećemo u našim salonima s klijentima koji imaju manji ili veći postotak sijedih vlasi, a u većini slučajeva klijenti su hrabro i s dozom osvještenosti prihvatili tu prirodnu pojavu i ne bih rekao da se brinu zbog toga.“, kaže nam Mirza.


Na pitanje da li se klijenti odlučuju na farbanje, Mirza odgovara: “Manji broj klijenata se odluči na neprirodne korekcije, tj.odluče se za farbanje kose, vraćanje u njihovu prirodnu nijansu prije dobijanja sijedih dlaka.”Barbershop je više od "običnog" frizera. Mjesto gdje se prate posljednji trendovi kada su u pitanju uređenje kose i muške brade. Za sijede muškarce iz Barbershopa preporučuju frizure koje muškarci mogu sami napraviti svako jutro i koje ne oduzimaju mnogo vremena.


“Samim tim što imaju prirodni efekat sijedih dlaka, to se može iskoristiti i dobiti moderne i trend frizure. Mi uvijek savjetujemo klijente da nose one frizure s kojima osjećaju najbolje i koje im ne stvaraju mnogo problema oko namještanja i održavanja. Uglavnom su to kraće frizure.”, dodaje Mirza.


Sigurna sam da dijelite moje mišljenje kada je u pitanju teza da muški seksipil, kao ni ženski, ne broji godine, ali ni sijede vlasi. Mnogi muškarci svoju sijedu kosu doživljavaju kao dokaz svoje 'muške zrelosti'. Sijeda kosa kod muškaraca za nas žene znači sigurnost, pouzdanost i stabilnost. A to je sexy.