Kakva je uloga tate nakon porođaja?

Možda kao nikada prije, u trenucima dok majka doji novorođenu bebu, tata će se osjećati potpuno isključeno. Tata ne može dojiti, ali može pomoći. Kako?

Kao ponosni tata, vjerojatno želite učiniti sve kako bi bili što kvalitetnije uključeni u život svojeg djeteta. Međutim, tijekom prvih tjedana, dok beba najčešće isključivo doji i spava, možda će vam biti teško odlučiti kako započeti vaš odnos s djetetom. I dok u tim prvim tjednima najviše možete pomoći indirektno, pomažući partnerici, pripremite se za razdoblje koje slijedi.


Nakon što je novi član stigao, budite prisutni uz majku i zajedno sa njom sudjelujte u informiranju o dojenju i njezi djeteta. Svojim aktivnim sudjelovanjem na taj će te način dobiti potrebne informacije o tome što će od vas majka i dijete očekivati i trebati.


Mama je u prvim danima najteži proces dojenja. Naučite kako na pravilan način pružati podršku u situacijama koje su ključne za nastavak dojenja. Prisutnost umora i iscrpljenosti kod majke te pojava neutješnog plača kod djeteta mogli bi bez vaše snažne i sigurne podrške utjecati na donošenje krive odluke.


Mama je neophodna vaša podrška, pokažite koliko cijenite majku svoga djeteta i njezinu ustrajnost da zadovolji djetetove potrebe za hranjenjem, blizinom i kontaktom. Time će te utjecati na podizanje samopouzdanja kod majke a ono je bitno tijekom dojenja.


Od samih početaka sudjelujte u prematanju, kupanju i pružanju utjehe djetetu kada ste u mogućnosti jer će te na taj način dati više slobodnog vremena za odmor majci ali se i sami više emocionalno povezati sa svojim djetetom.


Ako do sad niste, sad je pravo vrijeme da preuzmite određene / dogovorene kućanske poslove i obaveze posebno tijekom prvih mjeseci nakon poroda. Time će te pomoći u boljoj prilagodbi majke i dijeteta te im omogućiti više vremena za uspostavu dojenja.


Nakon rođenja dijeteta, svi počinju da vam dijele savjete. Na savjete koji su u suprotnosti sa vašom odlukom a naročito ako su upućeni od vama bliskih osoba, uz ljubaznu zahvalnost pokažite svoju potpunu informiranost i upućenost te ih uvjerite da je njhova zabrinutost nepotrebna.