Da li ste znali da brada raste brže tokom ljeta?

getty images

Duga brada nekad je bila simbol snage i hrabrosti.

Studije su dokazale da brada ljeti raste brže. To nije ni bilo teško, obzirom na činjenicu da količina testosterona utječe na brzinu rasta brade. A na nivo testosterona u tijelu utječe više faktora. Neki od njih su prehrana, fizičke aktivnosti, spolni život pa čak i sami geni.


Naučnici  u Centru za kožne znanosti Sveučilišta Bradford u Yorkshireu u Velikoj Britaniji došli su do zaključka da što više vremena provedete na suncu, vaša brada će brže rasti. Zato što je nivo testosterona u vašem tijelu viši ljeti, a zimi manji. 


Ako ste odlučili ovog ljeta pustiti bradu, donosimo vam nekoliko savjeta za puštanje čvrste i lijepe brade:


1. Ne vjerujte mitovima 

Dlake na licu, kao i kosa, velikim su dijelom uvjetovani genetikom. Upravo zato postoje različiti proizvodi, kao što je ulje za bradu, koje će vam pomoći u rastu kvalitetne brade.


2. Trenirajte

Vježbanje i trčanje povećava razinu testosterona i poboljšava cirkulaciju. Što bi značilo da što je više testosterona, više je brade. Osim treniranja, bitno je da dobijete i dovoljno sna i života bez stresa kako bi tu razinu testosterona i održali.


3. Stres i zdrava prehrana

Uz svakodnevno vježbanje i dovoljno spavanja ne zaboravite na zdravu prehranu. Ovdje ne govorimo o dijetama, već o unošenju dovoljne količine vitamina i proteina u svoj organizam. Hrana će pomoći rastu vaše brade, kao i što manje stresa. Uz sve to, pijte dovoljno vode.


4. Isprobajte proizvode za njegu brade 

Kao što smo već rekli, ulja za bradu mogu pomoći rastu vaše brade. Osim što ga možete koristiti za lijep izgled, ono također pospješuje rast i gustoću vaše brade.


5. Budite strpljivi

Budite spremni na obvezu puštanja brade. Nemojte ju brijati čim vas krene svrbiti, budite spremni na to. Svrbež će prestati kada dođe do određene dužine. Ako vam je nesnosno, uvijek možete isprobati balzame i ulja za bradu koja poboljšavaju hidratizaciju i automatski smanjuju osjećaj svrbeži.