Apple: Novi iPhone od 12. septembra

getty images

U Steve Jobs Theateru u sklopu novog sjedišta kompanije, Apple Parka, posjetiteljima, zaposlenicima i novinarima bit će predstavljena vrlo vjerojatno tri nova iPhonea – dva nasljednika modela X s OLED ekranima (mogućih naziva XS, X Plus ili neke slične kombinacije), kao i "jeftiniji" uređaj s LCD ekranom.

Najvažniji event Appleove poslovne godine, predstavljanje nove generacije uređaja zbog kojeg su postali najbogatija kompanija na svijetu, iPhonea, tradicionalno se održava početkom septembra. Ove godine kao datum za veliko predstavljanje odabrana je srijeda, 12.  septembar, a događaj će započeti u 19 sati po našem vremenu.


U Steve Jobs Theateru u sklopu novog sjedišta kompanije, Apple Parka, posjetiteljima, zaposlenicima i novinarima bit će predstavljena vrlo vjerojatno tri nova iPhonea – dva nasljednika modela X s OLED ekranima  (mogućih naziva XS, X Plus ili neke slične kombinacije), kao i “jeftiniji” uređaj s LCD ekranom. Sva tri nova modela trebala bi imati ekran poput onoga na X-u, dakle od ruba do ruba, s prepoznatljivim notchem, Face ID autentikacijom korisnika putem lica, te bez fizičke Home tipke.


Istovremeno bi Apple mogao predstaviti i novu generaciju MacBooka, Apple Watch četvrte generacije, kao i nove iPad Promodele. Prema dosadašnjem običaju nedugo nakon ovog događaja trebale bi javno postati dostupne i najnovije verzije iOS-a i macOS-a.


Pozivnica za ovogodišnje veliko predstavljanje ne otkriva previše – grafika koja prikazuje krug i tekst “Gather round” (okupimo se) referenca su na novo sjedište Applea, dok neki bakreno zlatnu boju teksta na pozivnici tumače kao naznaku dodavanja nove boje u ponudu flagship modela novog iPhonea.