Faruk Čaluk: Mama u svakom momentu zna bolje nego iko drugi šta djetetu u momentu treba

Faruk Čaluk

Poznato tv lice, diplomirani novinar, dugogodišnji putopisac, magistar turizma, predstavnik crnogorskog turizma u BiH sa višegodišnjim stažom, direktor Ureda za podršku turizmu u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo samo su neke od titula koje krase Faruka, tatu dvije predivne djevojčice.

Još jednom smo dobili potvrdu da ne postoji dovoljno pripreme za dolazak djeteta u vaš život. 


“Koliko god se pripremali i koliko god savjeta čuli, čini mi se da vas ništa ne može pripremiti na dolazak djeteta. Beskrajno uzbuđenje, radost i neopisiva panika. Srećom ta panika ne traje dugo. Priroda vas natjera da se "snađete". Shvatate da je vaš dotadašnji život nepovratno promijenjen. Pred vama je biće koje ništa ne može samo. I ne može se staviti na "airplane mode" bar na kratko. Znate da je od tog momenta pa sve do kraja vašeg života sve drugačije. Ali pa šta? Ljubav i radost tu preovladaju, pa više i ne mislite toliko na sebe. Osim toga, htjeli ne htjeli, za "luksuz" ugađanja samo sebi više nemate ni vremena.”, kaže Faruk.


Naglašava kako je puno izazova prilikom odgoja djeteta. I to od prvog dana.


“Dobivate mali hardwer bez ikakvog softwera. Vi ga sami instalirate, dan za danom. Nije nimalo lako, moram priznati, ali ima i svoje prednosti. Definitivno. Koliko god strahovali da li radite ispravno, vrijeme ne čeka niti se može vratiti. Sve što radite, pričate, pokazujete, lagano se slaže, dan za danom, u toj maloj glavici. A vi se svaki dan pitate da li radite ispravno, šta god to bilo. “, dodaje Faruk.


Riyadh, Singapore, Manila, Makati samo su neki od gradova u kojima u posljednje vrijeme predstavio turističku ponudu Sarajevskog kantona, a i sam priznaje kako je lud za putovanjima. Pitali smo Faruka kako uskladi putovanja s obiteljskim obvezama.


“Pa srećom, prvih nekoliko godina, nije bilo puno putovanja. Tek ponekad. Sjećam se mog prvog odlaska na put nakon što se rodila moja prva kćerka. Ostala je sa suprugom u kući, a ja sam išao ne tako daleko od Sarajeva na 4 dana. I sjećam se da sam onog momenta kada sam (nakon 2 sata putovanja) ušao u hotel, samo sebe pitao šta ja tu radim. I htio sam se istog momenta vratiti kući. U zadnje vrijeme, kako su putovanja češća, srećom, i djeca su malo starija, za nijansu je lakše, iako nakon dva dana samo želite da se vratite kući, ili da oni svi zajedno, eventualno, dodju tamo gdje ste vi. Imam prijatelja koji je mnogo prije mene postao otac i koji se od tada sa svakog svog putovanja vraćao prije nego što je trebao. Nisam ga shvatio nikada. Dok i sam nisam postao otac.”, dodaje Faruk kroz smijeh.


Sa svojom suprugom sve ove godini nismo nikad imali nesuglasice prilikom odgoja djevojčica. Od početka su imali zajedničku viziju kako ih odgajati. Razilaze se u mišljenjima, ali samo u sitnim detaljima. 


Ovaj tata kaže da bi mogao napisati knjigu o savjetima kako biti što bolji tata. Za naš magazin izdvojio je dva: 


“Prvi je da sve što se dešava sa djetetom posebno dok je još novorođenče, je normalno. Panici nema mjesta. Drugi najvažniji savjet je, bez obzira koliko vam se činilo da je supruga totalno otkačila i da ima potpuno nenormalne poteze, poslušajte je šta kaže kada je u pitanju bilo šta u vezi djeteta. To očevi nikad ne mogu znati. Majka je majka. Tvrdim da se ona pupčana vrpca ustvari nikad ne presiječe. Mama u svakom momentu zna bolje nego iko drugi šta djetetu u momentu treba. To je valjda tako Bogom dato, i mnogo je pametnije ( a i lakše), poslušati je u svakom momentu, kada je dijete u pitanju. Tačnije ne praviti se pametan, jer, vjeruj mi, pojma nemaš!”