Stvari koje bi trebali znati o viskiju

getty images, Enes Crvčanin za SNL

Svaki muškarac koji drži do sebe i svog stila, ima svoje omiljeno alkoholno piće. Pravi muškarac zna kako se njegovo piće i konzumira. Jedno od najzastupljenijih pića je zasigurno viski.

Zanimalo nas je nešto više o ovom piću, a tko to može znati bolje od Senadina Kličića, člana udruženja barmena ICE koji će vam ako posjetite Ice cocktail and snack bar reći još nešto o ovoj temi. Sa Senadinom smo pričali o o povijesti ovog pića, vrstama i načinu serviranja.


Whiskey/Whisky


Riječ viski skraćeni je oblik riječi usquebaugh, koja je u engleski jezik došla iz galskih jezika. Staroirske riječi uisce ("voda") i bethad ("životna") doslovno znače "voda života". Ove riječi imaju isto značenje kao i latinski izraz aqua vītae koji se koristi za destilirana pića od 14. stoljeća. Prvi pisani spomen na viski potječe iz irskih Anala iz Clonmacnoisea u opisu smrti klanskog poglavice na Božić od "neumjerenosti u aqua vitae". U Škotskoj, prvi dokaz proizvodnje viskija dolazi iz zapisa Exchequer Rolls 1494. godine gdje je malt poslan "fratru Johnu Coru, po zapovijedi kralja, napraviti aquavitae".


Nastanak

Povijesni podatci o nastanku viskija potječu još iz 800. god prije Krista. Smatra se kako je piće koje se tada nazivalo „arak" preteča današnjeg viskija, a postojbina tog pića bila je drevna Indija. Putovanje Svetoga Patrika u Škotsku vezuje se također, za nastanak ove „vatrene vode". Smatra se da je Sv. Patrik osim propovijedanja kršćanstva, pripovijedao i o načinima i svrsi destilacije.
Proizvodnja


Viski je jedno od najpopularnijih pića današnjice. Sama riječ potječe od keltske reči „usque", što u prijevodu znači voda, a njegovo drevno ime glasilo je „usque beatha" što znači voda života. Viski predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića koja nastaju destilacijom žitarica i koja se isključivo čuvaju u bačvama napravljenim isključivo od hrastovog drveta. U zavisnosti od vrste upotrijebljene žitarice razlikuju se i vrste viskija. Žitarice od kojih je napravljen najveći broj viskija su ječam, raž, zob, kukuruz, pšenica. Najbolje i najpopularnije boce viskija potječu iz Škotske, Irske i Sjedinjenih Američkih Država.


Vrste viskija:


Najznačajniji destilati potiču iz Škotske, Irske i SAD. Škotski viski ili „Scotch", destilira se dva do tri puta. Nakon destilacije ostavlja se da odstoji isključivo u bačvama od hrastovog drveta najmanje tri godine i jedan dan. Škotski se viski dijeli na:


Malt viski - Ovaj viski se pravi isključivo od ječma. Svaki viski iz ove grupe mora nositi naziv svoje destilerije, pa tako imamo: The Glenlivet, Scapa, Glendronach, Laphroaig... Ovaj viski se može podijelitina Vatted Malt – ako je iz više destilerija i Single Malt – viski iz jedne destilerije, ali iz različitih bačvi.


Grain - Dobiva se destilacijom sladovitih i ne sladovitih žitarica, čiju osnovu predstavlja ječam. Ove žitarice u procesu destilacije postižu vrlo niske temperature, i kuhaju se pod pritiskom. Ovaj viski nikada se ne puni u boce samostalno, a ima mnogo veću jačinu nego Malt viski. Blended je mješavina dvije vrste viskija. Najveći broj prodatih viskija u svijetu pripada ovoj kategoriji. Jedna od najznačajnijih, najprodavanijih i najpoznatijih vrsta viskija je "Ballantine's". Proizvodnju ovoga viskija započeo je Gerge Ballantine, 1827. godine.


Jedna od najpoznatijih kuća za proizvodnju viskija iz Škotske je Chivas, koja je svoje poslovanje započela davne 1901. godine na sjeveroistoku Škotske. Danas je ovaj viski na drugome mjestu u svijetu po prodaji i spada u skupinu premium viskija. Irski viski


Irski viski spada u skupinu viskija koji odišu svojom pitkoću i mekoćom. Uglavnom pravi se od mješavine sladovanog i ne sladovanog ječma. Kako bi ponio pridjevak Irskog viskija zakonom je određeno kako minimalno tri godine mora odležati u hrastovom drvetu. Najpoznatiji Irski viski nosi naziv "Jameson". Četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u destileriji Midleton. Originalni Irski viski pravi se u kazanima. Kod njega, ječam se ne suši pomoću ugljena treseta, pa zbog toga nema karakterističnu aromu.


Američki viski


Postoje dvije vrste američkog viskija "straight" i "blend". Najpoznatiji od svih vrsta "straight" je Bourbon, koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi, u Saveznoj državi Kentucky. Zahtjeve koje ovaj whisky mora ispuniti, prije izlaska na tržište je: minimalno odstojati dvije godine, sadržati minimalno 51% kukuruza, mora biti proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, i ležati propisano razdoblje u hrastovom drvetu. Najpoznatiji Bourbon na svijetu je "Jim Beam", čija tradicija pravljena postoji već 2 stoljeća.U Americi se viski poslužuje u "tumbler čašama" s puno leda. Ponekad stavljaju punu čašu leda i preko njega viski. U Engleskoj se viski poslužuje u "balon čaši".


“Pametno odaberite svoj viski. Viskija ima jako puno vrsta, od burbona do scotcha, od blended do single malt viskija. Stoga odaberite pametno, odaberite onaj u kojem najviše uživate. Naučite naručiti viski. Neat viski je čisti viski bez dodatka vode i leda. Najjači je i obično u njemu uživaju samo najveći fanovi. On the rocks je s dodatkom leda. Naime, naziv je on the rocks je proizašao iz davnih vremena kada su stari Škoti hladili svoj viski stavljajući u njega ledeno hladne komade stijene, odnosno kamenje. I treći način je dodavanje malo hladne izvorske vode u kojem je cilj viski sa svojih 40% razrijediti na 35% alkohola kako bi što bolje uživali u njegovim okusima.Imajte na umu starost viskija. Svaki viski mora dozrijeti, stariti. Starenje traje od dvije godine pa na više. Što je viski stariji to je bogatiji okusima i bolji. Što je stariji to je kvalitetniji, ali pri tome i skuplji, stoga ovdje vrijedi ono pravilo – koliko para toliko glazbe.Viski nije samo za posebne prilike. Dakle uživajte u njemu kad kod vam se stvori prilika, ali naravno uživajte u njemu odgovorno.”, dodaje Senadin, te dodaje da su najbolji viski kokteli: Godfather, Mint Julep, Whiskey Sours, Manhattan i Old Fashioned.


O najboljim koktelima s viskijem pišemo već idući tjedan. Obećavamo. Do tad uživajte u svom viskiju.