Iz ženskog ugla: Pravi muškarac obavlja kućanske poslove

Illustracija, SNL

Podjela kućanskih poslova je područje u kojem prevladava rodno stereotipna podjela poslova. Teret kućanskih poslova ipak pada na ženu, jer su ženama ostavljeni poslovi koji se moraju obavljati gotovo svakodnevno, kao npr. priprema hrane, čišćenje , pranje, dok su muškarcima ostavljeni povremeni poslovi poput popravaka u kući i plaćanja računa.

Dragi muškarci, lažu vas kad vam kažu da im ne smetaju vaše prljave čarape pored korpe za veš, kreveta ili na nekom drugom mjestu koje nije predviđeno za njih. Vjerujte mi na riječ! Izluđuje nas i činjenica da ste u stanju ostaviti suđe u sudoperu i ne pogledati ga naredna tri dana! A peglanje je za većinu muškaraca komplicirano kao kvantna fizika.


Priznajem, ima izuzetaka. I blago onima koje žive s tim izuzecima. Nama koje ne živimo, nije jednostavno nakon napornog dana na poslu baviti se još vašim prljavim čarapama ili pitanjem zašto još uvijek smeće nije u kontejneru nego u našoj kuhinji. Zanimalo me kako se bosanskohercegovački muškarci snalaze u kućanskim poslovima i koliki doprinos daju u svom kućanstvu. 


Obratila sam se Tomislavu Cvitanušiću, muškarcu godine po izboru našeg magazine za 2016. godinu, super tati koji već od pet sati ujutro vozi bicikl, odlazi na posao, organizira sportske događaje. 


“Kada pričamo o kućanskim poslovima i podjeli poslova kod nas još uvijek prevladava rodno stereotipna podjela poslova. U našem društvu teret poslova u velikoj većini slučajeva, ipak pada na žene. Njima su ostavljeni poslovi kojima se bave svakodnevno, poput kuhanja, čiscenja, pranja, dok muškarci imaju povremene poslove kao plaćanje računa ili povremene popravke u kući. Mislim da to tako ne treba biti. Znam da je većina muškaraca zadovoljna ovakvom podjelom, jer njima tako odgovara, a misle da to odgovara i njihovim partnericama. Većina njih je tako i odgajana, da postoje muški i ženski poslovi. Muškarci rijetko kuhaju, jos rjeđe peglaju, a čiste skoro nikada, to je naša stvarnost.”, kaže Tomislav.


Zanimalo me kako to Tomislav pomaže u domaćinstvu. 


“Uvijek se trudim biti od koristi i pomagati u domaćinstvu u svemu, mada mi kuhinja i nije jača strana. Pod svoje ekskluzivne zadatke podrazumjevam bacanje smeća, plaćanje računa, popravke u kući, održavanje automobila. Veliki sam pobornik urednosti, tako da je moja odjeća uvijek složena, pogotovo jer imam puno sportske odjeće, a o rekvizitima da i ne govorim. Oprema zauzima prostor, a zahtijeva i održavanje, a to je nešto što ne prepuštam nikome drugom. Smatram da je korištenje aparata koji nam olakšavaju svakodnevni život u današnje vrijeme nezamjenjivo, i sve ih koristim ( sušilica za veš, mašina za pranje suđa i sl.)”, dodaje Tomislav.Otkrio nam je i to da ne bježi od drugih poslova i obaveza, te da će uvijek dati doprinos u kućanstvu na način da se podjednako podijele obaveze. Zanimalo me kako to rade nešto mlađe tate, pa sam kontaktirala i Ismara Gorčića, bivšeg tenisera koji se danas bavi trenerskim pozivom.


“Ja sam navikao na red u kući i podjelu poslova. Od svoje petnaeste godine putujem i živim u hotelima, pa sam naučio da veš uvijek treba biti čist i spreman za putovanja. Trudim se da svojoj supruzi Ajli budem podrška i pomažem u kućanskim poslovima, a najčešće usisam, upalim mašinu za suđe ili izbacim smeće”, otkriva nam Ismar te kroz smijeh dodaje da u čićenju kuhinje nije tako uspješan jer mu uvijek ostanu neke fleke.


Rekao je da sve navedeno slobodno provjerim sa njegovom suprugom Ajlom. Možda i hoću.


Dragi muškarci, ovo nije bio napad na vašu muškost. Željela sam samo da vam dam do znanja da niste manje macho ako pomažete svojim suprugama, majkama, sestrama ili djevojkama prilikom održavanja vašeg doma čistim. Nadam se da sam vas potaknula na akciju i vjerujte, mi znamo to da cijenimo.