Što muškarca čini džentlmenom?

Iako godine prolaze, različiti običaji se mijenjaju, kao i odnos među ljudima. I ne samo to, promijenio se odnos i između polova.

Riječ džentlmen (eng. gentleman) označava čovjeka koji je lijepo vaspitan, ima lijepe manire, pristojno ponašanje i stil oblačenja.


Morate priznati da su majke ranije odgajale muškarce da poštuju žene, te da su se neki modeli ponašanja podrazumijevali. Muškarci su bili odgajani poput vitezova koji dame štiti, čuva, poštuje i dijeli joj komplimente. Dobro, takve obrasce ponašanja ne možemo očekivati u današnjem vremenu. No, postoje neke navike koje vas čine džentlmenom i u današnje vrijeme.


Džentlmen hoda pored dame sa strane bliže ulici

Simbolični znak zaštite žene od raznoraznih stvari - kiše, automobila, da se ne uplaši od bilo čega… Ovako mali gest ženama znači mnogo. Dečki, molim vas praktikujte ga.


Otvaranje vrata 

Prije nekoliko decenija, dame su putovale kočijama, a džentlmeni im pružali ruku da se lakše popnu i otvarali vrata umjesto njih. Sredinom vijeka taj običaj se prenio na automobile. Oduševite svoju partnericu, sestru ili mamu ovakvom gestom. 
Prati je do kuće

Pravi džentlmen prati svoju damu do kuće, kako bi bio siguran da je sigurno stigla, kao i da bi je zaštitio ako je to potrebno. Ima li potrebe komentirati ovaj potez? Mislim da ne.


On nikada ne kasni

Gužva u saobraćaju nikada nije bio izgovor jednog džentlmena za kašnjenje. Pravi muškarac sve planira unaprijed i nikada ne ostavlja damu da čeka.


Džentlmen ima visoke standarde

Visoki standardi tjeraju ljude da čine najbolje što mogu i džentlmen ih postavlja samom sebi. On očekuje visok kvalitet, vrijednost i funkcionalnost kako od stvari koje čini tako i od stvari koje kupuje. Od drugih ljudi očekuje koliko i od sebe samog.
Džentlmen nema predrasuda

On ne vjeruje da su njegova mišljenja i znanja kompletna i neupitna. Džentlmen teži ka tome da nauči što više, otvoren je prema novim idejama, prihvata konstruktivne kritike i priznaje poraz, koji za njega predstavlja put ka rastu i samospoznaji. Njemu u diskusiji nije cilj da dokaže da je upravu, već se trudi da stvari sagleda iz drugačijeg ugla da bi bolje razumio tuđu perspektivu.Biti džentlmen predstavlja visok kriterijum za muškarce na kojem treba raditi aktivno svakog dana. To nije čvrsto zacrtan cilj, već vječita potraga i težnja za konstantnim ličnim napretkom, samospoznajom i motivacijom.


Najveće postignuće je biti nazvan džentlmenom, jer čast je biti džentlmen, a čast je uvijek dodjeljena od strane drugih.


 „Biti džentlmen“ nije samo fraza kojom nekog opisujemo nego predstavlja odraz onoga što neko jeste i što želi biti.