Edina Džeku čeka svijetla budućnost

Najbolji napadač svih vremena reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko je predvodio našu reprezentaciju u pobjedi protiv Austrije u takmičenju UEFA Liga nacija. Golom u 78. minuti doveo je reprezentaciju u vodstvo i osigurao joj pobjedu i maksimalan broj bodova iz 2 utakmice. No, pored toga neki drugi uspjesi i priče plijene pažnju javnosti.

Džeko je nedavno diplomirao na studiju „Menadžment u sportu“ u Sarajevu, i tako postao prvi igrač Rome sa fakultetom i jedan od rijetkih sportaša sa fakultetskim obrazovanjem.


Nastupom protiv Austrije postao je rekorder po broju nastupa za „Zmajeve“ i tako prestigao Emira Spahića. Sada ima najviše nastupa, ali i najviše postignutih golova u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.


Nalazi se i na samom vrhu liste najefikasnijih reprezentativnih napadača na svijetu, uz Romelua Lukakua i Roberta Lewandowskog najefikasniji je reprezentativni napadač na svijetu uz prosjek golova po utakmici od 0,56. Ovo je samo još jedan pokazatelj  o kakvom kalibru igrača se radi i kako i reprezentacija Bosne I Hercegovine ima napadača svjetske klase.Zanimljiva vijest nam dolazi iz Italije, ugledni  Calciomercatto je napisao interesantnu prognozu o tome kako bi mogla izgledati budućnost našeg “Dijamanta”. Calciomercatto prognozira da će Džeko ostati u Romi  do 2021. godine. Nakon toga Edin Džeko bi mogao dobiti ponudu da zajedno sa Francescom Tottijem radi kao direktor kluba. 


Ako su ove prognoze tačne Edin Džeko bi krenuo stopama Hasana Salihamidžića, koji je trenutno sportski direktor Bayerna iz Minhena i tako postao jedan od najuspješnijih sportaša regije.