Pet navika kreativnih genija

getty images

Odakle dolazi kreativnost? Naučnici i psiholozi se muče sa tim pitanjem već decenijama. Ne možete staviti inspiraciju u bocu i prodavati je (Iako smo sigurni da bi Elon Musk to pokušao).

Na svu sreću Emily Gosling ima jednostaviniji prijedlog. Autorica je obuhvatila profile navika 56 genijalaca u koncizni sažetak. Knjiga se zove "Great Minds dont think Alike" ("Veliki umovi ne razmišljaju na isti način"), i ima za cilj da kreativnu ekspertizu predstavi kao nešto opipljivo. Poručila je da ova knjiga treba da predstavlja istraživanje nekih od najvećih umova današnjice i u historiji čovječanstva, ali i da pomogne ljudima da budu sami kreativni. Sljedećih 5 primjera treba potvrditi da i ludilo nekada predstavlja metodu.MR Andy Warhol 


Nazovi prijatelja


Ljudi kojima je umjetnik Andy Warhol bio okružen nisu bili samo lijepa lica. Skup glumaca, muzičara i njegovih samoprozvanih „superzvijezda“ bili su konstantan izvor  inspiracije i novih ideja. Fotograf Stephen Shore, koji je bio dio njegovog društva, govori da pored toga što je to društvo pomagalo da ublaži njegovu anksioznost inesigurnost, vrijednovao je njihove kreativne savjete. 


„Pretpostavljam da mu je pomagalo u njegovom radu da bude okružen ljudima… mislim da je ljude ostavljao uključene kroz pitanja : Šta misliš o ovome? Ne znam koju boju treba da koristim, koju bi boju trebao koristiti? Sve to samo da održi kovitlanje aktivnosti oko njega.“
Nick Cave


Piši o bilo čemu bilo gdje


Kada je Nick Cave prvi put došao u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Australije, počeo je pisati dnevnik u kojem je pisao o tužnom vremenu u Britaniji. Kasnije u 2016. godini, skupio je sve bilješke u jednu knjigu. Pišući o svakodnevnici, način je na koji je pjevač Bed Seedsa vježbao svoju maštu, što znači da ne možete čekati na inspiraciju, nego morate stvoriti svoju rutinu pisanja. Pisanja o svemu. Rutina gospodina Cavea? 


„Probudim se. Pišem. Jedem. Pišem. Gledam TV. „


Zvuči jednostavno, zar ne ?Leonardo Da Vinci


Vježbajte um i tijelo 


Ako mislite da je Leonardo Da Vinci imao samo brilijantan um, a ne fizičku snagu, razmislite opet. Renesansni čovjek bio je prepoznat kao atleta u svojim danima, i kao mnogi njegovisuvremenici, vjerovao je u klasičnu poslovicu  „Mens sana in corpore sano“ – „U zdravom tijelu, zdrav duh“ – što u prijevodu znači da osoba ne može da se razvija ako ne vježba i um i tijelo. Tako da uz slikanje, inžinjerstvo i matematiku,  polihistor se bavio i jahanjem, mačevanjem i atletikom kako bi ostao fit. Može se reći da je njegova trening rutina bila slična Vitruvijanskom čovjeku. 


Aerobna aktivnost pospješuje protok krvi i povećava protok kisika u mozak, što možda i objašnjava kako je došao do svih tih bistrih ideja, uključujući  izume kao što su helikopter, tenk i padobran. Bez muke nema nauke.David Hockney 


Probaj nešto totalno drugačije


Samo mali broj umjetnika je isprobao toliko veliki broj medija kao što je David Hockney, koji je iskusio crtanje, tiskanje, kolaž, fotografiju, video i u prošlim godinama, koristio je aplikaciju na svom iPhoneu i iPadu. 


„Mediji  vas mogu pokrenuti, zabaviti vas: uvijek vas puste da radite nešto na drugačiji način.“ , poručio je on. Lekcija? Ako nešto prestane funkcionisati za vas (ili više nije zabavno), pristupite mu na drugačiji način. Nećete znati dok ne probate.Mark E Smith 


I ako sve propadne...


„Idite u Pub“. Priznajemo, ovaj savjet od Mark E Smitha-a i nije neka mudrost. Pokojni Smith koji je bio veliki ljubitelj biblioteke i čitanja – povezivao je svoju izolaciju sa nedostatkom inspiracije, a alkohol kao jedino rješenje.  Na kraju je od svojih opijanja napravio nešto kao priručnik po imenu „ The Mark E Smith Guide to Writing Guide“. To je uključivalo –nakon prvog dana pisanja bilješki – 5 dana opijanja u njegovom lokalnom pubu, nakon čega slijedi jedan dan pisanja kod kuće. 


Ali to bi se samo desilo, ako bi došao do nove ideje, u slučaju da nije, predlagao je ...još jedan odlazak u pub.