Sve što trebate znati o glutaminu

Glutamin je jedna od neesencijalnih aminokiselina kod ljudi. Iako ga tijelo može proizvesti, slabost imunološkog sustava i živčani problemi mogu izazvati veliku potražnju.

Do sada već svako ko imalo prati problematiku izgradnje mišića i svega što se oko toga vrti, zna da su proteini građevni materijal za mišiće. Isto tako zna da se proteini sastoje od još manjih sastavnih dijelova – aminokiselina. Njih ima 20, neke organizam može stvarati sam (neesencijalne), a neke ne može sintetizirati sam i mora ih unijeti iz vana (esencijalne).


Po tom kriteriju, glutamin spada u neesencijalne aminokiseline. No, to je za glutamin tek donekle točno. Naime, tijelo je sposobno samo sintetizirati tu aminokiselinu, no u slučaju da tijelo redovito izlažemo povećanim naporima kod intenzivnih i zahtjevnih treninga, potražnja za glutaminom raste i nadilazi kapacitete koje je tijelo sposobno proizvesti. Glutamin u tom slučaju moramo unijeti iz vana. Zato je glutamin poznat kao "uvjetno esencijalna aminokiselina".


Njegova uloga u tijelu je : 

  • gorivo i hrana za leukocite, bijela krvna zrnca; naše obrambene stanice
  • gradivna tvar za mnoge ostale aminokiseline
  • izuzetno je važan za oporavak i rast mišića
Zašto se koristi kao suplement?


Ipak postoje određene situacije u kojima naš organizam ne proizvodi dovoljno glutamina, primjerice kod teških bolesti, operacija, gladovanja, opeklina, ozljeda i teških treninga. Dakle, kada je tijelo pod velikim stresom ne proizvodi dovoljno glutamina, slabi nam imunitet, kopni snaga i mišićna masa. Stoga, ako ste trenutno u nekoj od navedenih situacija ili stanja, ili ste sportaš koji trenira ekstremno naporno, spremate se za maraton, polumaraton ili triatlon te praktički bilo kakve intenzivne pripreme za neko natjecanje – glutamin je suplement za vas.Kad uzimati glutamin i koliko: Opće preporuke su 5 do 25 grama dnevno, zavisno od razine stresa. Glutamin možete uzimati u bilo koje doba dana, ali možda ima bolje benefite nakon stresne aktivnosti u danu.