Damir Bajraktarević: Zaobiđite pesimiste u širokom luku

Edin Bukva

U svijetu biznisa da bi uspjeli, morate biti originalni i vjerovati u svoju ideju. Jedan od takvih primjera je i Damir Bajraktarević, Sarajlija koji se bavi izradom drvenih naočala Dawood.

Njegove naočale su prve takve vrste u Bosni i Hercegovini i prepoznate su u svijetu, budući da su našle svoje mjesto na kolekcijama u Londonu i Sydneyu. Dugogodišnji muzičar, iz ljubavi prema muzici počeo je izrađivati drvene gitare, a potom zavolio obradu drveta i počeo izrađivati nakit i u konačnici drvene naočale “Dawood“ kojima želi osvojiti domaće i strano tržište.


Sa Damirom smo razgovarali o njegovim počecima, uspjehu, te planovima za budućnost. 


Kakvi su bili Vaši počeci u ovom poslu?


Ulazak u bilo koju vrstu privatnog posla bez velikog početnog kapitala je težak, osim ako nemate roditelje u politici ili amidžu iz Dubai-a. Ja nemam roditelje u politici, a ni amidžu u Dubai-u. Svoj početak u ovom poslu mogu opisati kao plivanje u živom blatu, jer konstantno pretačete iz „šupljeg u prazno“. Novac od svakog prodatog okvira je izdvojen za kupovinu novih alata i unapređenje posla, pa nisam imao osjećaj da zarađujem. 


Koliko je teško uspjeti u privatnom biznisu u Bosni i Hercegovini?


Uspjeh je relativan pojam. Prema onima koji uspjehom smatraju milione, avione i kamione moj biznis nije uspješan i ne znam koliko je teško uspjeti.
Koji su to izazovi s kojima ste se susretali na početku. A s kojima se susrećete sad? 


S obzirom da ne potičem iz zanatske porodice, najveći izazov je bio ulazak u svijet drveta. Za ljude koji do sada nisu upoznati s Dawood „drvenom pričom“, Dawood workshop je prije svega počeo sa izradom električnih gitara. Godinama sam imao želju da sebi izradim gitaru i prije pet godina sam se odlučio na tu avanturu. Tada sam odlučio da ću se ostatak života baviti drvetom.


Sada nailazim na izazove druge prirode. Da li pristati na neku ponudu ili ne, unapređenje proizvodnog procesa, kapaciteta proizvodnje. Sadašnji izazovi su veći ali i manje interesantni od onih s početka. 


Šta za vas znači uspjeh? 


Kada radite ono što volite, okruženi ste ljudima koji vas vole i koje volite i u poslu ne ovisite o drugim ljudima. 


Kakva je budućnost bosasnskohercegovačke ekonomije po Vašem mišljenju? 


Nisam stručnjak za ekonomska pitanja, i nisam po prirodi pesimista, međutim mislim da bez velikih promjena u društvu, odnosno državi, ekonomija neće napredovati.


Imate li neki savjet za mlade koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa?


Računajte na mnogo neprespavanih noći, družite se sa pametnijim ljudima od sebe, zaobiđite pesimiste u širokom luku.Koji su Vaši planovi za budućnost? 


Dawood ce uskoro pored drvenih naočala početi proizvoditi i drvene ručne satove, a Dawood concept će zaokružiti cijelu drvenu priču. U pitanju je luksuzni kucni drveni asesoar koji je trenutno u fazi dizajniranja, i sprema se za inostrano tržište.


Šta Vas izdvaja od konkurencije?


U svijetu drvenih naočala nema mnogo maštovitosti, jer u većini slučajeva kompanije koje proizvode drvene naočale smatraju da je drvo kao materijal za izradu naočala sam po sebi drugačiji, pa je i dizajn posljednjih godina potpuno isti. Za razliku od većine kompanija koje se bave serijskom proizvodnjom naočala, iz Dawood workshop-a izlaze isključivo ručno izrađene visokokvalitetne drvene naočale sa vlastitim dizajnom i konstantnim eksperimentisanjem sa drugim materijalima.