Najbolji kokteli na bazi viskija

Mnogi istinski ljubitelji viskija zamjerili bi vam što tu dragocijenu tečnost miješate sa bilo čim što nije led.

Ali taj ukus ipak nije za svakog i može brzo da vas obori s nogu. A i uvijek treba probati nove stvari. Ovi kokteli sa viskijem osvježit će vas, a i jednostavni su za pripremu, barem tako garantira Senadin Kličić, člana udruženja barmena Ice. Senadin nam je preporučio nekoliko najboljih koktela kojima je baza viski. 
Mint julep


Mint Julep je koktel čija je povijest starija od 200 godina. Njegov put započeo je u SAD-u u državi Virginiji gdje se na početku radio s baznim alkoholima poput ruma i brandyja. Piće se tradicionalno pripremalo sa šećernim sirupom i listićima mente jer su se tad ovi sastojci koristili u medicinske svrhe. Osim toga, prije no što je kava ušla u redovnu upotrebu, farmeri su prije odlaska na polja pili upravo pića s šećerom i mentom. Mint Julep kakvog danas poznajemo postao je službeno piće Kentucky Derby konjskih utrka još 1938. godine. Do tog razdoblja Kentucky bourbon zamijenio je rum i postao glavni sastojak ovog koktela.


No, zašto se poslužuje u posebnoj čaši? Mint Julep tradicionalno se poslužuje u kositrenoj čaši s drobljenim ledom, a ono što većina ne zna je da te čaše imaju svrhu i da se trebaju držati ili za sam vrh ili za prošireno dno kako bi led zamaglio vanjski dio čaše. Sad da malo istražimo ime… mint nam je jasno od kuda dolazi, no zašto julep?


Riječ “julep” proizlazi iz drevnog Perzijskog jezika i to od riječi “gulab”. Ta riječ označavala je jednu vrstu zaslađene Ružine vodice. U klasičnom arapskom riječ je postala “julab” a u prijevodu na latinski postala je “julapium”. Dok je piće došlo do Mediterana, ružine latice zamijenili su listići mente i od onda se pije s njima.


Recept:

6 cl Bourbon Whiskey

4 lista mente

1 barspoon šećera u prahu

2 barspoon vode


Uputa za pripremu:

U Julep čašu stavite mentu i šećerni sirup i lagano pritisnite mudlerom. Dodajte bourbon i do vrha nadopunite drobljenim ledom. Miješajte barskom kašikom dok se ne čaša ne zamagli izvana. Dodajte drobljenog leda do vrha čaše i dekorirajte s listićima mente. S obzirom da je jedini alkohol u ovom piću bourbon, svakako izaberite neki kvalitetniji i u kojem bi uživali i bez dodataka.
The Godfather


Tradicionalno, The Godfather svih koktela poslužuje se s velikim kockama leda, a sastoji se od jednakih udjela Škotskog viskija i Amaretta. Ako ovo nije najukusniji put u teški mamurluk, zaista ne znamo što je. Čini se primamljivo iskušati ovo piće s obzirom da se poslužuje u brojnim modernim barovima.


Recept: 

3,5 cl Scotch wisky

3,5 cl Amaretto


Uputa za pripremu: Sve sastojke sipati direktno u čašu preko leda. Dekoracija bademi. Služi se u viski čaši. Manhattan 


Jedan od najstarijih koktela. Prvi put je pripremljen 1874. godine u Manhattan Clubu u New Yorku za majku Winstona Churchilla.


Recept:

5 cl whiskeya

2 cl red vermuth

2 dash angostura bitera 


Upute za pripremu: Sve sastojke sipati u miksing čašu, promiješat i procijediti u ohlađenu koktel čašu.Old Fashioned


Unatoč svom imenu, Old Fashioned (staromodan) nikako ne stari. Njegovi sastojci su, prvi put, pomiješani još početkom 19. stoljeća. Od tada, Bourbon, šećer, Agnostura biljni liker i naranča, sastojci koji čine ovaj koktel, dio su menija svakog cijenjenog koktel-bara. Nismo sigurni da li je tajna trajne privlačnosti ovog koktela u njegovoj narančastoj boji ili u slatkastom, voćnom okusu, no, koji god razlog njegove dugotrajnosti bio, svaki pravi gentleman trebao bi znati pripremiti ovaj koktel.


Recept:

4.5cl burbon

2 dasha (uštrcaja) angostura bittera

1 kocka šećera

Nekoliko kapi vode


Uputa za pripremu: Stavite prvo nekoliko kapi Agnosture u čašu, zatim dodajte kocku šećera, te malo soda vode (ili obične). Miješajte dok se šećer ne otopi i tekućina postane poput sirupa. Nakon toga dodajte dvije kocke leda i  4 do 5 cl Bourbona. Odrežite dvije tanke kriške naranče, zajedno s koricom. Jednu ubacite u šejker i sve zajedno dobro protresite, barem 20 sekundi. Pripremljeno piće ukrasite drugom šnitom naranče.Whiskey sour


Vjeruje se da je ovaj koktel izmislio engleski barmen Elitott Stubbu, koji se preselio u Peruu, gdje je u lučkom gradu Iquique otvorio svoj bar. Nakon nekoliko godina eksperimentiranja Stubb uspješno spaja viski sa sokom od limuna. Nastali napitak je postao specijalitet ovog bara. S obzirom na činjenicu da bar nije bio daleko od luke, mornari su recept širili diljem svijeta. 


Recept:

4.5 cl whiskeya

2 clsvjezi limunov sok

2 cl sećerni sirup


Uputa za pripremu: Sve sastojke sipati u šejker sa ledom.. prošejkati i procijedit u viski čašu (old fashion) preko leda. Dekorisati sa narandžom i maraschino višnjom.