Okončajte vezu koja više ne funkcionira

I kad znamo da je najbolje za nas da izađemo iz nekog odnosa lako zaglavimo u lažnim nadama... Ako u vezi niste sretni i ne ispunjava vas i ne raduje - vrijeme je za promjene...

I onda kad mnogi shvate da veza više ne funkcionira, pronalaze razloge da i dalje ostanu u njoj s obzirom na uloženo vrijeme, emocije i energiju. Nažalost, tako se samo odgađa ono neizbježno - prekid. Zasigurno nije lako prekinuti vezu, međutim sputava li vas ona u razvoju, svakako biste trebali okončati takav način života i svatko bi trebao krenuti svojim putem...


Ako volite sebe i svog partnera, trebali biste objektivno sagledati situaciju, biti iskreni jedno prema drugom i napraviti hrabru odluku koja će vas osloboditi i pružiti vam priliku da imate ljubav koja zaista funkcionira.


Rastužuje više nego usrećuje


Sretan i zdrav ljubavni odnos trebao bi većinu vremena biti izvor smirenja, ugode i sreće. Naravno da i dobre veze uključuju povremene svađe, no ako se nakon njih dugo osjećate tužno, uzrujano ili tjeskobno, to je očit znak da ta veza ne funkcionira.


Ono što ste nekoć voljeli sada vas živcira


Suprotnosti se privlače, ponajprije zbog snažne seksualne kemije koja nastaje kao rezultat efekta "zabranjenog voća". No tijekom vremena te razlike stvore nataloženo nezadovoljstvo. Mnogo puta prerazličiti partneri žele razumjeti, ali nisu u stanju shvatiti što onog drugog smeta jer nemaju sličan način razmišljanja, stavove, pa ni potrebe. Kao rezultat oba se partnera osjećaju iscrpljeno i neshvaćeno te se međusobno optužuju za loš odnos. Velike karakterne i odgojne razlike ne mogu se prevladati, osim ako se netko od partnera promijeni, što je u praksi vrlo teško i dugotrajno.


Radije biste bili negdje drugdje nego kući


U počecima odnosa ili zajedničkog života, zaljubljeni par nastoji što više slobodnog vremena provesti zajedno. Iako ta potreba slabi sa stažem veze, ona je i dalje velik pokazatelj u kojem je stadiju veza. Ako osjećate da vas partner izbjegava, stvara obaveze koje vas ne uključuju ili svakog dana kasnije dolazi kući, ili vi činite to isto, osvijestite problem u donosu. Apatija i manjak brige za drugoga i njegovo vrijeme daje vezi još goru prognozu nego svađe i zamijeranja.


Uvijek se svađate oko istih stvari


Jedan od najvažnijih pokazatelja uspješnosti neke veze je mogućnost rješavanja konflikta i pronalaska zajedničkog rješenja.

Svađate li se uvijek iznova oko istih stvari s vrlo malo napretka, to je još jedan znak da temeljni dijelovi vaših karaktera ne odgovaraju. Tako, koliko god se iz ljubavi trudili napraviti kompromis, naposljetku ćete još više zamjerati sebi jer niste bili dosljedni. Najbolje je rješenje pružiti priliku za pronalazak nekoga tko vam više odgovara te se zbog njega ne morate mijenjati niti vi, a niti druga strana.


Stoga, primijetite li te znakove kod sebe, pokušajte poštovati partnera, sebe i ono lijepo što ste zajedno dijelili. Otvoreno razgovarajte s partnerom kako biste se imali mogućnosti rastati kao prijatelji, savjetuju psiholozi. Ne očekujte da ćete partnera automatski prestati voljeti, već pustite da vrijeme učini svoje, a vi zadržite lijepe uspomene na prošlo vrijeme.