Danin Alimanović: Jedina stvar koju nikad ne možete nadoknaditi djeci je vrijeme

Danina Alimanovića bosanskohercegovačka javnost pamti kao pobjednika Hayatovog reality showa "Najpoželjniji neženja". Danas je Danin na pragu 40-ih, uspješan je biznismen, suprug i otac dva sina. S Daninom smo razgovarali o izazovima s kojima se susreće prilikom odgoja sinova, najtežim trenucima otkako je postao tata, te smo ga zamolili da da savjet budućim tatama.


Kako je dolazak djeteta utjecao na Vaš život? 

Dolazak djeteta je jedan od najvažnijih događaja u životu i svakako momenat kada se mnoge stvari mijenjaju. Dolaskom djeteta se život porodice mijenja i nastaje novi ritam koji zahtijeva prilagođavanje. Promjena je zahtjevna ali prelijepa.


Svjesni smo da se mnoge stvari tad mijenjaju, koje su to bile u Vašem slučaju? 

Za početak, ostaje mnogo manje vremena za vas! Organizacija života je drugačija, žuriš kući jer jedva čekas da vidis klince! Uglavnom, potrebni su ljubav, razumijevanje, timski rad i strpljenje, mnogo strpljenja!


Koji su svakodnevni izazovi s kojima se susrećete prilikom odgoja djeteta?

Kako sve stići u danu koji traje 24 sata! Svi izazovi su dragi jer klinci zaista uzvraćaju ljubav!


Da li je do sad došlo do neslaganja sa suprugom oko odgoja djeteta?

Ne, sretni smo po tom pitanju jer se dobro poznajemo, slično razmišljamo i uzajamno se pomažemo. Nadam se da će tako ostati i u budućnosti.


Koji je za tebe bio najteži trenutak u ulozi tate do sad?

Najteži trenutak je kada djeca u maloj dobi traže mamu, a ti se osjećaš bespomoćan! U tim fazama tate su, uglavnom, logističari jer djetetu utjehu pruža majka. Djeca umiju itekako slomiti srce kada te odbiju i odu mami! Srećom, kasnije ta faza prođe i razvija se odnos oca i djeteta.


Smatraš li da provodiš dovoljno vremena sa svojom djecom? 

Smatram da mogu provoditi još više! Jedina stvar koju nikad ne možete nadoknaditi niti pokloniti dovoljno djeci je vrijeme, odnosno pažnja. Radim na tome da provodim još više vremena sa njima!


Imate li neki savjet za buduće tate?

Naoružajte se stpljenjem, trebat će vam!