Bili smo na „Parfemskoj čajanci“

U raskošnom interijeru parfumerije Plaza jučer se održala jedna zaista posebna i neobična čajanka. U glavnoj ulozi pronašli su se luksuzni i rijetki parfemi svijeta čiji su se mirisi spojili s okusima čaja.

Mirisi najbolje od svih naših osjetila vežu na sebe sjećanja i dugoročno ih pohranjuju. Zašto? Zato što tako utisci dospijevaju do mozga, a da pritom ni ne prolaze kroz filtere. Kada nešto mirišemo naša osjetila direktno se povezuju s osjećajima i instinktima i zato duže ostaju u pamćenju.


Mnogi sigurno smatraju da čaj i parfemi nemaju ništa zajednično. No čajevi i parfemi imaju mnogo poveznica. Zajedno su u istom organoleptičkom rangu jer mirisi su poput čaja ili vina, subjetkivni, prodorni, istančani. Kako bi spoznali kakva je simbioza između čaja i parfema, u parfumeriji Plaza jučer je održana „Parfemska čajanka“. Po prvi put u našoj zemlji održan je jedan ovakav event, a organizatori su bili Plaza parfumerija i čajdžinica "Franz & Sophie".


„Mnogi mirisi odgovaraju mnogim čajnim notama i njihovim sastojcima koje Adnan toliko savršeno poznaje da sam očaran. Sada tek vidim koliko čaj i parfem imaju zajedničkog, od uzgoja i berbe, do procesa obrade i na kraju, do konzumacije. Mirisi u čaju u potpunosti mogu pobuditi olfaktorni sistem u čovjekovom tijelu i to je najveća magija. Zato smo i odlučili organizirati „Parfemsku čajanku“, kako bismo pokazali koliko je miris utjecajan na nesvjesnoj razini“, kaže nam Juraj Sotosek Rihtarec, voditelj poslovanja parfumerije Plaze za niche parfeme.Čaj je nakon vode najčešće konzumiran napitak. Kultura čaja koja je stara preko 2.000 godina stigla je iz stare Azije. Na našim području se čaj prvobitno pio kao ljekoviti napitak, kao nešto što je ljudima pomagalo da prebrode svoje zdravstvene probleme, međutim kultura čaja se razvijala u jednom sasvim drugom pravcu. Čak se počeo aromatizirati i obogaćivati. 


„Danas govorimo o čaju i parfemima, i kada je Juraj došao kod nas sa ovom idejom shvatio sam koliko čaj i parfemi imaju zajedničkoga. Ide sve preko naših čula, ne samo organoleptički nego preko čula mirisa budi u nama asocijacije na neke lijepe trenutke ili na toplotu. Kada pijemo čaj sa cimetom bude nam se sjećanja na zimu ili kad pijemo čaj s citrusom, prisjećamo se ljeta i sunca. Čaj nam može olakšati život, pomoći nam da prebrodimo neke tmurne momente i osim toga je zdrav“, dodaje Adnan Smajić, sommelier za čaj.


Gosti „Parfemske čajanke“ uživali su u mirisima i okusima.