Twerk: prljavi ples ili tehnika zavođenja?

getty images

Sigurno ste gledajući spotove repera i hip-hop zvijezda primjetili poseban i drugačiji ples, te ste se zapitali o čemu se radi. Kakav je to zavodnički ples? Naime, radi se o twerku.

Mnoge su rasprave vođene na temu ovog plesa, no ovo je samo ples. Istina, izazovan, ali ipak samo ples. To smo ustanovili prije nekoliko godina kada je Miley Cyrus na dodjeli MTV nagrada zatresla svojom guzom i šokirala javnost ovakvim plesom.


O twerkanju pričamo posljednjih nekoliko godina, no njegova historija je daleko duža. Prvobitno su ovaj način plesa povezivali sa striptiz klubovima, no njegovi korijeni su s Obale Bjelokosti. Ovaj nesvakidašnji ples ima dvije varijante; jedna je tradicionalna koja se izvodi na ceremonijama, te nova, pa slobodno ćemo reći skandalozna varijanta koja je popularna kod mlađe populacije.


Onima koji se zgražaju nad ovakvim načinom izražavanja, nije ni bitno odakle twerk dolazi. Istina, twerkanje nema profinjenost niti složenu tehniku baleta, a Urban Dictionary ga u šali definira kao "seriju pokreta kojima humanoidi ženske vrste izražavaju prijezir prema očevima", ali i dalje je vid umjetničkog izražavanja, te ga ne može izvesti bilo ko.Twerk je danas postao sastavni dio muzičkih spotova i plesnih koreografija na globalnoj muzičkoj sceni. Muzički spotovi obiluju ovim plesom i najviše plijene pažnju muškaraca. Za jedne običan ples, za druge predstavlja prostakluk modernog doba. Mi smo se usudili pitati muškarce, ali i žene šta misle o ovom plesu. 


Mušarci ne odobravaju, ali ponekad pogledaju


U razgovorima s društvom, te prateći situaciju na društvenim mrežama primjetio sam da twerk nailazi na osude. Tek nekolicina ovakvu vrstu izražavanja odobrava. 


Pitao sam neke svoje prijatelje šta misle o ovom provokativnom plesu. Moj prijatelj Esad smatra da je ovaj ples previše erotski, ali je priznao da mu ne smeta u muzičkim spotovima. Amir je već na twerk pozitivnije gledao, te je rekao da je to uredu ako djevojka pleše za svog momka, ali ne kada to radi u javnosti. Dok mi je Dženan rekao da mu se taj način plesanja uopšte ne sviđa i smatra da nije primjeren za žene. 


To su mišljenja muške generacije Z u Bosni i Hercegovini.Ni žene nisu oduševljene


Kako istaživanje ne bi bilo potpuno da sam se zadržao samo na muškom mišljenju, razgovarao sam na ovu temu s nekoliko svojih prijateljica. Moja dugogodišnja prijateljica Amela smatra da ovaj ples šalje lošu poruku o djevojkama, te da je ponižavajući. Sličnog mišljenja je bila i Ajla za koju je twerk prostakluk i neprimjeren ples za žene.


Da li moji sagovornici imaju ovakvo mišljenje o twerku zato što smo još uvijek konzervativna sredina?! Ne znam, na vama je da prosudite.


No bez obzira na mišljenje okoline, on u pop kulturi postaje veoma popularan i često viđen.