Popis za tate prije dolaska bebe ili kako se pripremiti za rođenje djeteta

Postat ćete tata? Čestitamo! Dan dolaska najmlađeg člana vaše obitelji se bliži, a vas polako hvata panika. Ne paničarite, nego duboko udahnite i provjerite da li su ove stvari spremne za dan kada vašoj dragoj punke vodenjak.

Donosimo prijedloge o tome što je sve potrebno dogovoriti i isplanirati već oko 35. tjedna trudnoće (otprilike mjesec dana prije termina):


Isplanirajte rutu 


Planirajte put koji ćete odabrati do porodilišta. Uzmite u obzir godišnje doba, najavljene radove na cesti i dnevne gužve, planirajte dva različita načina kako doći do porodilišta. Ukoliko morate koristiti cestu pod naplatom, računajte da imate dovoljno novaca na ENC uređaju odnosno pripremite sitan novac baš za ovu priliku na lako dostupnom mjestu u autu.


Provjerite situaciju s parkingom oko rodilišta


Obavezno provjerite situaciju oko parkinga (gdje je najbliže parkiralište, ima li mjesta, naplaćuje li se). Iako većina poroda krene navečer ili po noći, vrijedi imati nekoliko opcija za parkiranje u blizini rodilišta, a uvijek imajte i sitan novac spreman za plaćanje parkinga. Dogovorite s partnericom ako ćete je ostaviti ispred rodilišta pa ići parkirati ili pak parkirati i krenuti zajedno s parkirališta prema rodilištu.


Automobil u pripravnom stanju


Ovo sigurno nije vrijeme da se sjetite da vam je istekla registracija, osiguranje ili vozačka dozvola. Napravite servis, promijenite ulje i sve ostalo što je potrebno da i vaš limeni ljubimac bude spreman za dolazak novog člana vaše obitelji.


Provjerite autosjedalicu


Kada ste krenuli u porodilište, bilo vas je dvoje, no iz rodilišta ćete izaći u troje (ili više!). Vježbajte montažu autosjedalice barem dva tjedna prije termina  – ne želite se naći u situaciji da možda pada kiša kad izlazite iz rodilišta, a vi na toj kiši montirate autosjedalicu prvi put.


Pripremite popis stvari


Trenutak kad shvatite da je porod krenuo i da ćete ubrzo postati roditelji vrlo je uzbudljiv i moguće je dosta toga zaboraviti. Zato je korisno imati kratak popis stvari koje treba uzeti u porodilište i objesiti ga na vidljivom mjestu, ili na frižideru ili blizu ulaznih vrata. Neke od stvari koje možete staviti na popisu su: torba za porodilište, punjači za mobitele, zdravstvena knjižica, važne maramice, boca vode. 


I ne zaboravite da se s partnericom dogovorite kako ćete obznaniti informaciju da ste postali roditelji rodbini i na društvenim mrežama – možda će to ona htjeti napraviti prva, možda će htjeti podijeliti fotografiju koju sama odabere ili odobri. O tome obavezno razgovarajte unaprijed.


Sretno!