Najpopularniji napitak danas slavi svoj dan

PR

Kafa je zasigurno najpopularniji napitak na svijetu, a neizbježan je dio moderne gastronomije i savremene kulture življenja. Nekada je kafa bila "rezervisana" samo za toplinu doma, te restorane, kafiće, barove, ali je vremenom postala naš stalni saputnik - i na poslu, dok šetamo gradom sa "kafom za ponijeti" u ruci, te na putovanjima.

Prvog oktobra 2015. godine prvi put je službeno obilježen Međunarodni dan kafe i to za vrijeme održavanja EXPO 2015, u organizaciji International Coffee Organization (ICO). Ovaj datum možda ne datira u daleku prošlost, no tradicija koju ovaj topli napitak ima je svakako duža. Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci širom svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šalica. 


Više puta do sad je potvrđeno da kafa ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni pritisak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.


Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se kafa najčešće polako pije, odnosno pijucka. I predstavlja određeni merak. Vjerujem da dijelite moje mišljenje da je najbolja kafa u EspressoLab-u. EspressoLab je prvi brendirani coffee shop u našoj zemlji u kojem ćete pronaći svježe prženu kafu raznovrsnih okusa, iz različitih krajeva  svijeta, internacionalno-očuvane deserte, te ukusne sendviče.


Zanimale su me njihove preporuke koju kafu piti ujutro, popodne i predvečer. Lejla mi je dala odgovore.


“ Osoblje Espressolab-a za jutro i lijep početak dana preporučuje kafu Latte, uz savršen okus po vašem izboru i prelijep latteart, koji prave barista. Poslijepodnevni odmor rezerviran je za Cappucino i mirnu atmosferu. A dan završte uz Flat White, lagani okusi kafe za ugodnu noć.”, dodaje Lejla.