Kamerni teatar 55 donosi nove predstave i live prijenose opera iz njujorškog Metropolitana

PR

Svi ljubitelji opere će u Kamernom teatru 55 prvi put biti u prilici da uživo gledaju prenos predstava iz Metropolitan Opere u New Yorku u visokoj HD rezoluciji, a prva predstava

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je danas na konferenciji za medije da je to jedinstven projekt koji su uspjeli realizirati uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država te da će ljubitelji u narednih godinu dana moći uživati u deset predstava te najveće svjetske opere.


"Kamerni teatar 55 je dobio licencu i jedini smo u prilici da na ovaj način vršimo live prijenos premijera i opera iz Metropolitan Opere u New Yorku. Treba istaći kvalitet prijenosa koji će se vršiti u HD rezoluciji. Dali smo sve od sebe da osiguramo maksimalne tehničke uvjete kako bi naša publika mogla uživati. Ovo je divna prilika da ljubitelji opere dođu, vide i iskuse nešto za šta bi im inače trebala ogromna sredstva", rekao je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatara 55.


Između ostalog, publika će moći vidjeti u visokoj rezoluciji tona i zvuka predstave "Samson i Dalila" Camille Saint-Saensa (20.10.), "Djevojka sa zapada" Puccinia Giacomoa (27.10), "Marine" Nicoea Muhlya (10.11) te "La traviata" Giuseppea Verdia (15.12.).


Direktor Hadžihafizbegović danas je potpisao i Ugovor o sponzorstvu sa Općinom Centar Sarajevo u iznosu od 20.000 KM, ističući da je 10.000 KM planirano za nabavku opreme, a 10.000 KM za održavanje trećeg Međunarodnog teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" od 1. do 8. decembra u Kamernom teatru 55.


Dodao je da će ovogodišnji predsjednik žirija Festivala biti Mustafa Nadarević, te da će posjetitelji moći pogledati predstave iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.


'Dani Jurislava Korenića' je dobar festival koji je odjeknuo u cijeloj regiji. Dovodimo najbolje predstave iz svih zemalja, imamo odličan žiri, a usput pravimo i promocije knjiga, panele i okrugle stolove. Ne želim ovaj festival porediti sa drugim festivalima, jer mi radimo svoj posao i najbitnije nam je da je Jurislav Korenić dobio mjesto koje mu pripada", poručio je Hadžihafizbegović.


Između ostalog, Hadžihafizbegović je najavio 9. oktobra premijeru predstave "Tri sestre" u režiji Pjera Žalice u kojoj, među ostalima, igraju Dragan Jovičić, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Gordana Boban i Maja Izetbegović.