Vlasnici NBA timova žele da znaju historiju mentalnog zdravlja igrača

getty images

Iako se u NBA ligi uvijek polemiše o mentalnom zdravlju igrača, vlasnici NBA timova su privatno lobirali da historija mentalnog zdravlja bude uključena u medicinske podatke.

Prošlog vikenda Jahlil Okafor, jedan od „većih“ igrača u NBA ligi, priznao je preko Instagrama da se bori s anksioznošću. On je jedan od mnogih koji su priznali da se nose s mentalnim problemima. Nedavno su to uradili DeMar DeRozan koji je priznao da je imao depresiju, i Kevin Love je priznao da nekada ima napade panike. Igrači su ovo uradili budući da su se nadali razumijevanju od strane svojih poslodavaca.

Zbog toga je bilo šokantno kada se saznalo da neki vlasnici klubova lobiraju da se mentalno zdravlje igrača objavi u zdravstvenim podacima. Ako dođe do ove promjene, to bi moglo unazaditi borbu protiv mentalnih oboljenja u NBA i van nje. Naravno postoji i argument za postupanje vlasnika, koji žele znati da li su njihovi igrači depresivni ili anksiozni. Ovakve bolesti imaju jak utjecaj na performanse sportaša kao povrede koljena ili leđa.  Vlasnici troše milione na igrače pa žele znati za šta plaćaju. Ipak ovo predstavlja jednu vrstu ignoriranja mentalnih oboljenja. Fizičke povrede mogu biti lako dijagnosticirane testom ili slikanjem, dok mentalna oboljenja mogu tek biti otkrivena kada neko želi da priča o tome u javnosti. Ako osoba ne da do znanja da pati od mentalne bolesti, ostaje joj da pati sama.


Na ovaj način se šalje poruka igračima da biraju između karijere i mentalnog zdravlja. Igrači neće željeti da idu na preglede odnosno lagat će o svom mentalnom zdravlju. Pored toga, ovo će imati ogroman utjecaj na mlade igrače koji sanjaju da zaigraju u NBA-u.

Zbog toga je bitno da zvijezde kao DeRozan i Love pričaju o svojim problemima, kako bi navijači, vlasnici ali i drugi sportaši bili svjesni problema s kojima se nose profesionalci.


NBA je liga poznata po svom imidžu otvorenosti i iskrenosti gdje se pronalazi mjesto za ovakve debate. Već je najavljeno da će NBA liga zajedno sa NBPA (National Basketball Player Association) zaštiti podatke o  mentalnim oboljenjima igrača.