Modna škola Emine Husedžinović i Lejle Bušatlić

SNL

Da na bosanskohercegovčkoj modnoj sceni ima pozitivnih i uspješnih priča, dokaz je modna škola koju su pokrenule dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović i Lejlom Bušatlić.

Mnogi  imaju želju da se bave modom. Ukoliko želite da hobi postane životno opredjeljenje, posao od kojeg želite živjeti, neophodna je edukacija i usmjerenje.

...............................................

Upravo je Škola modnog dizajna prva škola modnog dizajna u Bosni i Hercegovini koja nudi ovakav nastavni plan i program, teoretski sadržaj i praktičnu realizaciju zasnovanu na edukaciji i dvadesetogodišnjem iskustvu predavača u cilju osposobljavanja  mladih talenata da se profesionalno bave modom. Nastavni plan Škole modnog dizajna  sadrži  96 školskih sati koji su podjeljenji na dva stupnja. Svaki od ova dva stupnja traje 3 mjeseca. 48 školskih sati je posvećeno teorijskom sadržaju sa radionicama, a drugi dio ,tj. Preostalih 48 školskih sati, isključivo praktični. Predavanja su svake sedmice po 4 školska sata u malim grupama od 5 do 8 polaznika tako da se predavači mogu posvetiti svakom studentu ponaosob. Na predavanjima se analizira pojam mode, odnos mode i stila, ko su modne ikone, kako uzeti mjere za realizaciju odijevnog predmeta. Važno je znati razliku između antropologije i antropometrije, koje su proporcije čovječijeg tijela i kako na osnovu tog znanja pristupiti crtanju modne figure i projektiranju odjeće. Polaznici Škole modnog dizajna će naučiti koji su temelji engleske klasike, koji su modni žanrovi i najpoznatiji kreatori koji utječu na promjenu trendova na svjetskoj modnoj sceni. 

Emina Husedžinović-Ibrahimović naglašava da bi napravili uspješnu kolekciju potrebno je poznavati tekstilna vlakna, tekstilne plošne proizvode i kako ih dorađivati i održavati. Na kraju mora se poznavati metod stvaranja kolekcije i način prezentiranja iste u vidu modne kampanje ili modne revije. Polaznici se osposobljavaju za samostalno dizajniranje odjevnih predmeta, čak i cijele kolekcije na temelju predhodno usvojenih znanja o historiji kostima, projektiranju odjeće, izboru materijala i palete boja za kolekciju sa  praktičnim vještinama stilističkog  crtanja i modeliranja odjeće. Svrha ove edukacije je da omogući polaznicima da sami realiziraju kolekciju. Kao vrhunac usvajanja znanja  škole modnog dizajna je prezentacija kolekcije polaznika  na Fashion weeku i  drugim modnim dogadjajima uz dobivanje certifikata o završenoj školi.