Nikad nije prekasno za vrhunsko štivo

getty images

Predstavljamo i preporučujemo dva autora koji pišu već decenijama, ali ih još niste opazili. Bez brige, došlo je vrijeme da se upoznate s njihovim djelima.

Margaret Atwood


Kanadska spisateljica, aktivistica, nastavnica i inovatorica. Njena djela su apsolutni hitovi. Neka od njih su zavrijedili toliku popularnost, da su ekranizirani. Radi se o mini serijama The Handmaid's Tale i Alias Grace. 


The Heart Goes Last

Priča o bliskoj budućnosti, nakon financijskog kraha. Jeziva stvarnost seksualnih robota, kriminala i gladi, koju pokušavaju da prežive supružnici Stan i Charmaine. Odlično koncipirana knjiga uz čiju priču se vrlo lako poistovjetiti. The Blind Assassin

Naizgled jednostavna priča o Kanadi iz bliske prošlosti. Sve se čini normalnim, dok autorica u priču ne uvede djevice bez jezika, čuvane u zatvoru na planeti pod imenom Zycron! Da, ludo je kao što vam prethodna rečenica zvuči. Ludo, a brilijantno. The Handmaid's Tale

Priča o Gileadu, totalitarnom društvu koje je nekoć bilo dijelom Sjedinjenih Američkih Država. Fundamentalistički režim tretira žene kao da su vlasništvo države. Uz sva društvena previranja I borbe, dešavaju se prirodne katastrofe, a natalitet dramatično opada. Vjerojatno ste gledali seriju, knjigu morate pročitati!
Kazuo IshiguroOno što ste najvjerojatnije čuli je da se radi o dobitniku Nobelove nagrade za književnost 2017. godine. Postoji li bolja preporuka? U nastavku vam preporučujemo neka od njegovih remek dijela. 


Never Let Me Go

Priča o internatu, koji na prvi pogled izgleda jako otmjeno i uštogljeno. Međutim, ispod površine stvari su jako zamršene. Ovaj roman je 2010. godine dobio i svoju ekranizaciju. Film je režirao Mark Romanek.The Remains of the Day 

Priča ispričana u prvom licu. Glavni akter je batler lorda Darlingtona, gospodin Stevens. Radnja se jako brzo razvija iz mirne i dosadne u nevjerojatno uzbudljivu. Ako vas zanimaju svjetski ratovi I teorije zavjere, bit ćete oduševljeni.  

The Buried Giant

Mišljenje kritičara vis-a-vis ovog romana izuzetno su podijeljena, pa savjetujemo da sami donesete svoj sud. Ono što vas zasigurno očekuje je scenografija slična onoj iz Game of Thronesa i uglađeni, kulturni dijalozi.