Zašto je Marakeš nova Ibiza

Marakeš je san za one avanturiste koji vole da upoznavaju nove kulture i ljepote orijenta.

Nakon što je Maroko postao nezavisan od Francuske 1956. godine, Marakeš je postao je hippie Meka za umjetnike (Andy Warhol), režisere (Alfred Hitchcock), Hollywood starlete ( Rita Hayworth) i muzički jet-set (Beatles i Rolling Stones).


Početkom osamdesetih, marokanci koji su živjeli vani počeli su se vraćati a i došlo je do sve većih investicija od poznatih osoba kao Yves Saint Laurent, Patrick Guerrand-Hermès i mnogi drugi. 


U 21. stoljeću Marakeš predstavlja top destinaciju za poznate na ovom svijetu pa će te tako tamo često sresti  modne zvijezde kao što Kate Moss i Ralpha Laurena


Kako doći iz Bosne i Hercegovine?


Ako se odlučite otići u Maroko, to možete bez problema, budući da turističke agencije u našoj zemlji već odavno imaju ponude za odmore u Maroku. Prilikom putovanja avionom, morati ćete presjedati u Istanbulu, pa iz Istanbula dolazite u Marakeš. Cijena nije za one sa plitkim džepom ali sigurni smo da se putovanje u ovaj magični grad isplati. 


Gdje boraviti?


Ono čime Marakeš obiluje jesu prelijepi apartmani i hoteli u kojima možete boraviti tokom vaše posjete. Većina njih je urađena u tom prepoznatljivom orijentalnom arhitektonskom stilu sa lijepim alejama, fontanama i toplim bojama.


Ovo su samo neki od tih hotela.


Mandarin Oriental


The MamouniaRoyal Mansour


Obavezno za posjetiti: Od marakeških pijaca i  vožnji kroz pustinju pa sve do večera u najljepšim restoranima


Na pijacama u Marakešu svaka osoba može naći nešto za sebe. Od najčistijeg arganovog ulja i začina pa sve do našarenijih lampi i ručno pravljenih tepiha. Naravno u slučaju da vam se nešto svidi, nemojte zaboraviti da se „cjenkate“.Zaljubljenicima u brze vožnje sigurno će se svidjeti vožnja quad-om ili buggy-em kroz pustinju gdje možete vidjeti moderne nomade i ljepote planine Atlas. Ako budete umorni možete stati i pojesti i popiti nešto od tradicionalne marokanske kuhinje. 
Za kraj dana tu ostaje večerati u nekim od gradskih restorana koji obiluju tradicionalnom arapskom hranom i romantičnom atmosferom. To su mjesta kao Comptoir Darna iIi Pepe Nero.


Comptoir Darna