Zakoračite s novim knjigama u 2018.godinu

SNL

Nastavljamo potragu za kvalitetnim izdancima lijepe književnosti i u ovom prikazu skrećemo vam pažnju na tri kvalitetna romana cijenjenih i pouzdanih autora.

 U pitanju su nova izdanja proze Adama Hazletta i Havijera Marijasa , a ova dva romana, između ostalog, u vezu dovodi i važan motiv neprolazne identitetske tjeskobe i zapitanosti nad smislom postojanja. 


Adam Hazlet – Zamisli da me nema 
Svakako jedno od deset najvažnijih izdanja u posljednjih par mjeseci, na polju prevedene beletristike svakako jeste Zamisli da me nema, roman autora Adama Hazletta, američkog pisca, najpoznatijeg po zbirci priča Vi ovdje niste stranac i romanu Union Atlantic. Upućeni u Hazlettovu prozu sigurno znaju da je riječ o vrhunskom pripovjedaču i piscu s one strane Atlantika, što Zamisli da me nema (u prijevodu Ane Pejović i izdanju Kontrast izdavaštva) s lakoćom dokazuje. Na prvi pogled ovaj roman donosi tipsku porodičnu hroniku, ispričanu u formi pletenice i višeglasja; ipak, kako je riječ o Hazletu, ovdje ne može biti riječi o tipskom ili rutiniranom. Hazlettova historija o naoko uprizorenoj porodici koju čine sve sami nesnađeni pojedinci, ponajprije zagledani u svoj neprolazni i istrajni čemer, pokazuje da je i dalje moguće varirati postavke tzv. histeričnog realizma američkog tipa. Kao i u prethodnim djelima, Hazelettov realizam izdašno je osjenčan uvjerljivom melanholijom, što i ovo njegovo djelo čini osobenim i samo dodatno obogaćuje implikacijama i nijansama. Možda najefektniji primjer Hazlettove pripovjedačke majstorije koja ne zna za razmetljivost, samodopadljivost i izlišnu stilsku akrobatiku, je središnji dio ovog romana u kome Mikle, najstariji sin, u formi odgovora na generički psihijatrijski faktografski upitnik izlaže dobar dio usložnjenosti svog duševnog tereta.
Hazlettovi zlosretni junaci nas uče da nema lakih zaključaka. On je vrhunski pisac svoje i obližnjih generacija, a Zamisli da me nema je glasna potvrda tog suda. 
Havijer Marijas – Zanesenost 
Zbog posrnuća par ovdašnjih izdavačkih kuća u čijim je katalozima godinama bivao stavka za ponos i diku, vrsni španski prozaista Havijer Marijas nam je u posljednjih nekoliko godina naprosto nestao sa radara; srećom, Marijas je ponovo među nama. Zanesenost predstavlja Marijasa u vrhunskoj pripovjedačkoj formi, a značajan adut ovom izdanju stiže u vidu činjenice da se ovaj Marijasov roman u značajnoj mjeri može smatrati i primjerom misterije sa ubistvom i potragom za ekskluzivnim ubicom.
Naravno, uz ogradu da ovdje nije riječ o kriminalističkoj prozi, u ovoj priči o sredovječnoj Mariji koja biva opsjednuta skladnim bračnim parom o kome ne zna ništa više i koja, stjecajem okolnosti, po smrti muškog djela tog para postaje ljubavnica nove udovičine ljubavi i starog pokojnikovog prijatelja, iznova pokazuje virtuoznost u stvaranju slojevite priče duboko ukorijenjene u emociji ali i vjeri u moć onoga ponajboljeg od ambiciozne književnosti koja se obraća najzahtjevnijim među čitaocima bez straha i mane.