Volite pivo? Ovo su najljuđe destinacije pivskog turizma u Evropi

getty images

Evropa je prijestolnica piva. Raj za svakog pravog pivopiju je posjeta državama srednje Evrope. Ako vam degustacija piva nije dovoljna za dobar provod, pogledajte sljedeće destinacije.

One, pored onog najvažnije, vrhunskog piva, nude i dašak luksuza, egzibicije, historije ili avanture. Razmotrite neke od naših prijedloga.


Opustite se u pivskom spa 


Ako volite da pijete pivo, pretpostavljamo da vam neće smetati da se u njemu banjate. Purkmistr Beer Spa u Češkoj republici se ponosi svojim sloganom: "Širimo vaše horizonte, koristeći tekuće zlato na novi, nekonvencionalan način". Slogan podrazumijeva banjanje u ogromnom buretu punom piva, relaksiranje u masaži s kombinacijom piva i ulja ili piling od hmelja i ječma. 


Ideja pivskog spa se širi i van Češke Republike. Mađarska i Island su nastavili trend. Glavni grad Mađarske, Budimpešta je već poznata po termalnim kupatilima kao što su Széchenyi i Gellért. Novi sadržaj ova dva poznata resorta je i kupka od piva i mineralne vode. 


Ukoliko budete imali sreće da posjetite Island, obavezno posjetite Bjorbodin Beer Spa u Árskógssanduru, gdje vas čekaju fantastične drvene kade, napunjene pivom, vodom, hmeljom i kvascem. Dernečite na fantastičnim festivalima piva


Festivali piva u Evropi nisu rijetkost, ali neki od njih su definitivno više vrijedni vaše posjete. Bruges Beer Festival se održava svake godine, 4. i 5. februara. Na njemu ćete imati priliku da probate čak 413. vrsta piva iz 86 različitih pivara. Broj posjetioca se iz godine u godinu povećava, a 2017.godine je dosegao brojku od 25.000. 


Barcelona Beer Festival održava se od 16. do 18. marta. Na njemu se predstavlja preko 200 pivara iz 25. različitih zemalja. Tu ćete imati priliku da probate neka od 750 piva. Pilsner Fest je na rasporedu svakog oktobra u Češkoj Republici. Hiljade posjetioca uživa u odličnom pivu i muzičkom programu pod otvorenim nebom. 


Naravno, možete se priključiti i najvećem festivalu piva na svijetu, Oktoberfest u Münchenu, na kojem je svake godine preko 6 miliona posjetilaca. Oktoberfest se održava svake godine između 22. septembra i 7. oktobra. Pored ovog, najpoznatijeg u Njemačkoj obavezno posjetite i Cannstatter Volksfest (od 28. septembra do 14. oktobra) u Stuttgartu i Berlin Beer Festival (od 3. do 5. augusta), koji je poznat po najvećem šatoru na svijetu. 


Obiđite muzeje piva


Muzeji su, kao i sve ostalo, puno zanimljiviji kada je u kombinaciji pivo. Centralna Evropa prepuna je muzeja posvećenih pivima. Jedan od najinteraktivnijih je Heineken Experience u Amsterdamu. U njemu možete naučiti sve od procesu pravljenja piva, probati uzorke i zaputiti se na tradicionalnu vožnju kanalima uz čašu najboljeg holandskog piva. 

Guinness Storehouse je muzej na sedam spratova u Dublinu. U prizemlju se nalazi veličanstveni atrij u obliku čaše Guinness piva. Krov muzeja pruža izvrstan pogled na glavni grad Irske.  
Biciklistička turneja uz čašu dobrog piva


Vjerovatno nikada do sada niste čuli za nešto slično. Prizor kolone veselih biciklista koji simultano pedalaju i piju pivo, iznenadio bi i one s najviše iskustva. Zašto se i vi ne bi pridružili toj dobro raspoloženoj družini? Lisbon, Riga, Madrid i Belfast su neki od gradova koji dopuštaju i propagiraju ovakve biciklističke turneje. Neke od njih inkorporiraju i glasnu muziku i karaoke. Zabavi nikad kraja. Okupite svoju ekipu i predložite im ovu avanturu. 


Uputite se na veliku evropsku turneju posvećenu "tečnom zlatu"


Ako ste ozbiljno opsjednuti pivom, čitav svoj godišnji odmor možete posvetiti samo njemu. Kompanije Beer Trips specijalno za vas planira pivski godišnji odmor u trajanju preko 7 dana. Nazivi nekih od turističkih turneja su: "Pola litra za svaku prostatu" i "Farme i pivare Belgije". Bon Beer Voyage je turistička kompanija koja nudi pivske odmore na kruzerima i pivske safarije. Očito je pivo, zahvaljujući svojoj popularnosti, stvorilo novu granu turizma i na vama je da uživate u plodovima. 


Posjetite monahe koji prave najbolja piva


Manastirske pivare su nešto drugačije od običnih. Pokrenuli su ih mahom Trapisti, katolički monaški red koji datira iz srednjeg vijeka. Opstale su većinom u Belgiji, a ostale su raštrkani u Holandiji, Austriji, Njemačkoj i Italiji. Najudaljenija od flamanske matice je pivara Trapista u Massachusettsu.

Vjerovatno najpoznatija pivara Trapista je u gradu Chimayu, oblasti Scourmont Abbey u Belgiji. Sama pivara nije otvorena za posjetioce, ali možete obići manastir i crkvu. Za nešto potpuniji doživljaj zaputite se u Orval, na jugoistoku Belgije. Tu ćete istražiti rekonstruisani manastir, ruševine drevnog monaškog Cistercian, pivski podrum i mali, ali bogati muzej. Kompanija Belgian Beer Me u ponudi ima turneju "Lonely Monks Trappist Tour", koja nudi posjete osam monaških pivara širom Belgije i Holandije. 


Drage pivopije, nadamo se da smo vam svojim sugestijama pomogli i da ćete svoj idući godišnji odmor posvetiti svojoj prvoj ljubavi. 


Vaš SNL