Istražimo Flandriju i njene kultne slikarske majstore

privatni album

Regija bogatog i sofisticiranog kulturnog naslijeđa, koje je u nastala još u srednjem vijeku. Flamanski majstori i njihova remek djela, obavezan su dio svakog posjeta ovoj regiji koja se prostire na sjeveru Belgije.

Regija na sjeveru Belgije, nije prva turistička lokacija koja vam padne na pamet kada planirate odmor. Oduprite se zovu atraktivnih, razvikanih gradova i poslušajte naš savjet. Posjetom Flandriji uživat ćete u živopisnoj umjetničkoj sceni i vrhunskom pivu, koje prave redovnici u srednjovjekovnim manastirima. Bit ćete pozitivno iznenađeni i duboko inspirirani. Prošetajte se ulicama od kaldrme, zaplovite kroz uske gradske kanale i divite se fantastičnoj arhitekturi slikovitih srednjovjekovnih katedrala. Susretom s lokalnim stanovništvom, bit ćete inspirirani njihovim joie de vivre (uživanjem u životu) i shvatit ćete da kreativnost i vještina nisu stvar prošlosti. 


BIJEG U FLAMANSKU UMJETNIČKU PROŠLOST 


Ako ste ljubitelj umjetnosti, Flandrija je mjesto koje će vas konstantno obasipati kvalitetnim sadržajima. Ova regija je bila predvodnik mnogih poznatih umjetničkih pokreta, kao što su barok i renesansa. Također, Flandrija je kolijevka nekih od najcjenjenijih umjetnika Zapadne Europe. Od njih su trojica, objektivno, najistaknutiji: Jan van Eyck, Pieter Bruegel i Peter Paul Rubens. Svaki od njih je bio uvaženi predstavnik umjetničkih pokreta u petnaestom, šesnaestom i sedamnaestom stoljeću. Njihova djela, koja su izložena u muzejima i galerijama širom Flandrije, uvrstila su ih među najveće majstore svih vremena. Snaga i poruka djela gore navedenih majstora, najbolje se može osjetiti u regiji njihovog rođenja. Tu se možete doslovno poistovjetiti s njihovim životima, jer su ulice kojim su hodali i kuće u kojim su živjeli, danas gotovo netaknute. U Antwerpenu, najvećem gradu Flandrije možete posjetiti kuću u kojoj je živio i radio Peter Paul Rubens. U Briselu, glavnom gradu Belgije, možete istraživati krajolike u kojima je svojevremeno stvarao Pieter Bruegel, a u bajkovitom Ghentu ćete vidjeti originalnu Eyckovu sliku, na točnoj lokaciji koja je inspirirala ovog velikog umjetnika. 


Antwerpen ove godine slavi Rubensa, svog najvećeg umjetnika I najpoznatijeg stanovnika. 


Ovaj lučki grad sada nudi najviše sadržaja vezanih za Rubensa. Svi ti sadržaju služe kao inspiracija za današnje umjetnike, pa je centralna poruka ove sezone "Rubens inspires" ili "Rubens inspirira". Antwerpen, i poslije ove godine posvećene Rubensu, nastavlja da oduševljava fanove umjetnosti. Sljedeće, 2019. godine, ponovo se otvara Royal Museum of Fine Arts Antwerp (Kraljevski muzej fine umjetnosti), a 2020. godine Rubens Experience Centre u Rubensovoj kući. 
Grad Brisel će sljedeće godine biti centralna pozornica za sabrana djela Pieter Bruegela, koji je i danas veliki izvor inspiracije za sljedeće generacije umjetnika. Povod za "Godinu Bruegela", koja će biti obilježena diljem Flandrije je 450-ta godišnjica njegove smrti. 


Još jedna umjetnička poslastica je u pripremi. Naime, 2020 godine St. Bavo's kathedralu u Ghentu vraća restaurirano djelo Jan van Eycka "Ghent Altarpiece The Adoration Of The Mystic Lamb" ili u prijevodu "Gentski oltar, klanjanje mističnom janjetu". Od kako je ovo remek djelo nastalo 1432. godine, vidjeli su ga milijuni posjetilaca iz cijelog svijeta. Historija Gentskog oltara je bila jako burna. Prvo je bio izgubljen, pa je u ratu ukraden, zatim zamalo spaljen, više puta kopiran, krijumčaren, sakriven i na kraju spašen. Nakon svega toga, na vama je da se strpite dvije godine i nadate se da neće biti nekih novih komplikacija s ovim "neposlušnim" djelom vrhunske umjetnosti. DANAŠNJA FLANDRIJA I NJENI VODEĆI UMJETNOSTI 


Pored umjetnosti, Flandrija je raj za gurmane, pivopije, ljubitelje umjetnosti i muzike. U svoj obilazak obavezno uvrstite degustaciju fenomenalnih belgijskih čokolada, posjetu legendarnim pivnicama i pivarama, modni revijama i muzičkim festivalima koji se održavaju svakog ljeta. Vratimo se na pivo. Znate kako su neki gradovi zabavniji za konzumaciju alkohola od drugih? Flandrija je najbolji primjer ove teze. Najbolji način da istinski osjetite duh ove regije je posjeta starim pivarama. Neke od njih egzistiraju već 500 godina i imaju posebne recepture i izvorno uređenje, pa se u njima često osjećate kao u malim muzejima. Trappist pivo proizvode monasi. Ono će vas vratiti natrag u srednji vijek i doba kada ga je pio sam Rubens. Druga najbolja stvar koju Flandrija nudi je čokolada i čokoladne slastice. Ukus i tekstura lokalne čokolade primjetno su drugačiji od onih na koje ste naviknuti. Flandrija ima poslastice i za druga čula, osim čula ukusa. Antwerpen je grad dijamanata. Najljepši i najplemenitiji kamen već stoljećima je rezerviran za draguljarnice najvećeg flamanskog grada. U Rubensovoj kući izložena je ogrlica ukrašena s 25 različitih vrsta dragog kamena. 


Ovaj grad je raj za šopingholičare. Jedna od europskih prijestolnica mode, uvijek nudi najnovije iz kolekcija poznatih svjetskih dizajnera. Tu vas čeka i posjeta renoviranom muzeju mode pod imenom "MOMU". U Antwerpenu egzistira i Modni odjel kraljevske akademije. 
Iako je umjetnost u prvom planu, posjetom Flandriji ćete shvatiti da ovaj region nudi mnogo više. Za kompletan doživljaj ove jako bogate regije uživajte u njenoj kuhinji, kulturi, dizajnu, krajolicima i životnom stilu njenih stanovnika. To je prava umjetnost Flandrije. Umjetnost življenja.