Prestanite brinuti o trendovima i oslobodite svoj stil

getty images

Većinu onoga što znam o modi naučio sam čitajući, ali ne knjige o modi. Kada sam išao u srednju školu, čitao sam knjigu Walden od Henrija Thoreau. U najvećem dijelu se radi o čovjeku koji napušta gradsku sredinu i iza sebe ostavlja civilizirano društvo i način života.

Odlazi da živi u zabačenim šumama Nove Engleske (New England). Obitava u drvenoj kolibi koju je sam napravio. Knjiga je dobra vodilja za sve koji imaju aspiraciju da naprave i žive u šumskoj kolibi. Kao što se da primijetiti radi se o djelu avanturističkog žanra i takozvanoj fikciji nefikcionalnog.   


Knjiga je bila jako korisna, međutim dijelovi iz kojih možete puno naučiti, brzo su se završavali, a ostatak knjige navodio je čitaoca na ozbiljno razmišljanje. Naime, kada sami živite u divljini, imate jako puno vremena za duboka promišljanja. 


U slobodnom vremenu između traženja kvalitetnog obroka, pristojnog načina da se zagrije i pitanja može li se pripitomiti i sprijateljiti s vjevericom, Thoreau je zabilježio nekoliko korisnih filozofskih pristupa za preživljavanje pritisaka koje donosi moderno vrijeme.  


Na temu modne industrije je zapisao: "Svaka generacija se smije staroj modi, a religiozno prati i vjeruje u onu aktuelnu."


Ovaj citat me nije ostavio ravnodušnim. Možda zbog jednostavnosti pomenute ideje. Možda što se te 1994. godine činila jednako relevantnom, kao i u momentu pisanja, 1840. godine. Najvjerovatnije mi je bila bliska zato što sam se tih godina toliko trudio da u isto vrijeme izgledam poput glumca iz serije "Beverly Hills, 90210" i jedan od članova Nirvane, poznatog grunge benda iz Seattlea. Konačno, kreirao sam stil odijevanja, koji sam nazvao 'The Gilded Dumpster' ili "Pozlaćeni kontejner za smeće". Najbolje objašnjenje ovog odjevnog stila je kada sretni dječak iz srednje klase pokušava izgledati kao depresivni beskućnik. 


Na kraju, doimao sam se izgubljeno. Pokušavao sam, još neko vrijeme, da se uklopim u vrijeme u kojem sam živio, sve dok Thoreauove riječi nisu legle na svoje mjesto. Te godine sam pohađao Univerzitet i konstantno oblačio lanena odijela, širokog kroja, Seinfeldovske traperice u kombinaciji s blještavo - bijelim patikama i veste koje se nisu slagale s nijednim gore navedenim odjevnim komadom.  


Te godine sam konačno shvatio da je Thoreau sve vrijeme bio upravu. Pregledao sam slike slikane samo dvije godine ranije i osjećao se posramljeno. Praćenje modnih trendova se ispostavilo apsolutno nemogućim i, u konačnici, uzaludnim.  


Naravno, važno je izgledati dobro. Nemamo svi tu privilegiju da se odvojimo od svog garderobera i život provedemo u šumama. Obavezni smo posjećivati zabave, biti prisutni na poslovnim sastancima, pa čak nekada i izaći na dejt s djevojkom. Pa čak i da zaboravimo sve ove obaveze, sami sebi dugujemo da se osjećamo ugodno i lijepo u odjeći koju nosimo.


Tada sam shvatio. Bezvremenost. Evergreen. To je to. To je ono što nam doslovno treba. Zar nisu svi poludjeli za odjećom koju je u seriji Mad Men nosio Don Draper? Nosio je lijepo klasično odijelo, koje biste mogli nositi i danas. Ono je uvijek dobitna kombinacija, ali upozoravam da morate slijediti nekoliko pravila:

- Ne zakopčavajte svu dugmad;

- Nikada ne nosite kravatu širu od svoje šake


Ako ne poslušate ove savjete, velika je vjerovatnoća da će vaše slike jednog dana nasmijavati djecu i unuke. 


Što se tiče svakodnevnog izgleda, stvari su još jednostavnije. Uvijek sam tvrdio da bolja kombinacija od traperica i majice okruglog izreza ne postoji. Navedena kombinacija je izgledala savršeno i dok su je nosili James Dean, Steve Jobs i Justin Bieber. Jednostavno, ona funkcioniše bez obzira koja je godina, koje je vaše zanimanje i kakav je vaš karakter. Pravila kod nošenja ove kombinacije su poprilično jednostavna. Ne nosite majicu koja reklamira brend, koji je istu majicu napravio, ne nosite majice koje su napravljene tako da izgledaju staro i iznošeno, jer svi znaju da one to nisu. I da, nipošto preko ne nosite bakin vuneni džemper. Uvjeravam vas, nećete izgledati kao Kurt Cobain. 


Na kraju, cipele. Nikada ne kupujte cipele sa špicastim vrhom. Znajte da vam prodavačica, koja vas uvjerava da ih kupite, ne želi dobro. 


Prije nekoliko godina čitao sam intervju s Barack Obamom, u kojem je izjavio da posjeduje samo šest pari cipela.


Ako vođa slobodnog svijeta živi sa šest pari, vjerovatno se radi o optimalnom broju. Novac trošite na kvalitetnu obuću i nosite ih dok se ne istroše.  


Najveća mudrost koja se krije iza Thoreauovih modnih savjeta je vezana za kontekst u kojem ih je pisao. Nalazio se sam u drvenoj brvnari, ne mareći za bilo čije mišljenje. Takvo stanje uma treba preuzeti svaki put kada se oblačimo. Kada bismo svi prestali brinuti o tome izgledamo li cool, vjerovatno bismo oblačili odjeću koja nam se najviše dopada. Naposljetku, svi trebamo sebe pažljivo pogledati u ogledalo i shvatiti da je najbolja ona odjeća koju smo odabrali za sebe, a ne za ljude koji nas promatraju i komentarišu.


/// “ZABORAVIMO SVE OSTALE, JER SEBI DUGUJEMO BAREM TO DA SE OSJEĆAMO DOBRO U ODJEĆI KOJU NOSIMO. ///