Google će proizvođačima Androida za Europu početi naplaćivati aplikacije

getty images

Google je odlučio promijeniti način poslovanja prema Europskoj uniji, pa će proizvođačima tako početi naplaćivati korištenje svojih aplikacija na Android mobitelima i tabletima u Europskoj uniji.

Google ranije nikada nije naplaćivao Androidu svoje aplikacije zbog prihoda koje je dobivao preko Chromea i Google Pretrage, ali se to sada mijenja te će proizvođačima mobitela i tableta nametnuti pristojbu koju će morati plaćati.


Podsjetimo, prema odluci Europske komisije, vezanje aplikacija Google pretraga i Chrome uz aplikaciju Google Play nije dopušteno. Budući da Google sada mora odvojiti Google pretragu i Chrome od Google Playa smanjit će se prihodi Googlea, pa će proizvođači tableta i mobitela sa sustavom Androida morati platiti za njih.


Sustav Androida i dalje će ostati besplatan, ali ako proizvođači mobitela i tableta žele na svoje uređaje staviti Googleove aplikacije i Play Store, morat će platiti pristojbu prema licenci koju priprema Google. Još uvijek nije jasno kolike će biti pristojbe koje je Google najavio.


Odgovor na potez Europske komisije


Podsjetimo, Europska komisija je ranije ove godine kaznila Google s 4,3 milijarde eura kazne zbog kršenja pravila.


Do sada, korisnici Android mobitela kao i korisnici tableta su svoje uređaje dobivali s unaprijed instaliranim Googleovim aplikacijama poput Chromea i Google Pretrage. No, Europska komisija je odlučila da taj potez nije legalan te je kaznila Google. Od 29. listopada će stoga svi novi Android uređaji koji će biti na prodaju u Europi biti podložni novim troškovima oko aplikacija.


"Budući da nam je predinstalacija Google pretrage i Chromea skupa s našim drugim aplikacijama pomagala da financiramo razvoj i besplatnu distribuciju Androida, sada ćemo predstaviti novi ugovor za plaćanje licence za pametne telefone i tablete koji će se slati u Europsku uniju", objavio je viši potpredsjednik Googlea Hiroshi Lockheimer u objavi na blogu.  "Android će ostati besplatan i slobodan izvor", dodao je.


Tri opcije za proizvođače


Google, dakle planira proizvođačima Androida, kako mobitela tako i tableta, ponuditi licencu preko koje će naplaćivati instalaciju Google Playa, Chromea, Gmaila ili You Tubea kako bi nadoknadio gubitak od 4,3 milijarde dolara kazne izdane od Europske komisije. Osim toga, Googleu je pri izricanju kazne najavljeno da mora početi poštovati Europske zakone ako ne želi biti suočen s još većim kaznama.


No, budući da će proizvođači morati Googleu plaćati da bi instalirali ove popularne aplikacije, realno je za očekivati i da bi moglo doći do povećanja cijene Android uređaja u Europi.