Irhad Zukić: Želja za letom je uvijek jača od straha

privatni album

Rezerviran samo za najhrabrije, paraglajding donosi sasvim novo iskustvo koje osim ubrzanog pulsa, donosi sasvim novi pogled na mjesto na kojem se nalazite i život općenito.

Svi zasigurno znate da je adrenalin hormon koji se luči iz nadbubrežne žlijezde u situacijama nakon emocionalnog stresa. Zaslužan je za reakciju tijela u situaciji „strah-borba-bijeg“. Ovaj je mehanizam reakcije tijela razvijen tijekom evolucije kako bi se pojedinac mogao sačuvati od opasnosti. Zapravo je nevjerojatno na koji način naše tijelo reagira u ovim situacijama. Što ljude koji žive i rade u našem susjedstvu, koje susrećemo u trgovini, na ulici ili na stepenicama zgrade u kojoj živimo, tjera da se povremeno pretvaraju u kaskadere, riskirajući život ili ozljeđivanje vlastitog tijela pokušavajući dodirnuti ili prijeći granicu vlastite izdržljivosti, pitali smo Irhada Zukića, člana udruženja Extreme Sport kluba.


Zanima nas kad i kako je počela ljubav prema paraglajdingu?

Prije paraglajdinga sam se bavio motociklizmom i nakon pada lijeva ruka mi je ostala neko vrijeme paralizirana, tako da više nisam mogao voziti motor. Na nagovor prijatelja koji su počeli letjeti prije mene odlučih da probam tandem let s instruktorom kao putnik... Budući da me je strah visine što je i normalno kod svih bića jer je to urođeni strah, duže mi je trebalo da se odlučim za taj prvi korak. Nakon prvog leta shvatio sam da je paraglajding nešto sasvim drugo i svi ti strahovi su nestali nakon prve minute provedene u zraku. Odmah sam se zaljubio u taj sport, te nakon oporavka ruke upisujem školu letenja.


Kakav je bio početak u ovome sportu?

Početak kao i svaki drugi. On je u ovom sportu jako bitan. Prvo morate savladati teoretski dio, pa zatim praktični koji je fizički veoma zahtjevan. Moj početak je bio težak jer mi je trebalo vremena da savladam tehnike dizanja krila i slijetanja. Prošlo je dosta vremena do mog prvog samostalnog visinskog leta ali na kraju se definitivno isplatilo.Da li danas osjećaš strah kada letiš, iako imaš iskustva? 

Svakog pilota koji napravi dužu stanku od nekoliko mjeseci bude malo strah. Mi to zovemo pozitivni strah i da ga nema ne bi bilo OK. Ali to je kao i sa strahom na početku priče. One je tu jako kratko. Što se tiče letenja samog, osjećam dovoljnu sigurnost nakon završetka SIV kursa da se mogu izboriti sa svakom situacijom. Želja za letenjem je uvijek jača od straha. Strah je veliki prijatelj svakog pilota, jer ga sprečava da pomjera granice leta, izvan trenutne mogućnosti i vještine.


Da li je ovo skup sport? 

Kada paraglajding poredite s drugim sportovima, u suštini nije skup sport. Najveći trošak predstavlja kupovina opreme koja košta cca.2000 eura i vi u suštini ne trebate više ništa osim nekog simboličnog dijela za transport na vrh planine (bilo da se radi o terenskom vozilu ili žičari).


Da li ikada došlo do velike opasnosti i povreda? 

Paraglajding sam po sebi spada u grupu ekstremnih sportova. A povrede su sastavni dio svakog sporta. Povreda je bilo. Manjih. One se obično najčešće dešavaju prilikom polijetanja i slijetanja. No to su zanemarljive povrede. U mom slučaju, kada je paraglajding u pitanju, nije bilo nikakvih lomova ili nešto slično i nadam se da će tako i ostati. Koliko vremena je potrebno da se savlada letenje?

Škola traje do prvog samostalnog leta (prvog visinca ) otprilike 10 punih radnih dana kako bi se naučile osnove koje su neophodne za prvi let. Budući da se “uči” samo vikendima zna potrajati i ovisi o vremenskim uvjetima. Kasnije slijede napredni nivoi koji zahtijevaju veći broj sati u zraku, SIV kurs (namjerno izazivanje incidenata u letu ) itd...Obuku provode instruktori s domaćim nacionalnim instruktorskim licencama izdatim od strane Direkcije za Civilnu Avijaciju BiH koji također posjeduju i međunarodne instruktorske licence APPI (Asocijacija paraglajding pilota i instruktora). Škola je bazirana na najnaprednijem APPI sistemu i radimo po njihovom planu i programu obuke.


O čemu treba paziti pri bavljenju paraglajdingom?

Najvažnije je zapamtiti osnovna pravila koje piloti zaboravljaju prilikom dužeg letenja. U suštini sport je opasan koliko ga vi učinite opasnim, ako se pridržavate svih pravila i ispravne vremenske prognoze mogućnost za nesreću je minimalna. Najbitniji su vremenski uvjeti; da nema nekih oblaka Cumulonimbusa, te da je vjetar normalne jačine na kojem vi možete poletjeti sigurno. Nikad ne treba precjenjivati svoje mogućnosti na nagovor drugih .Kakva je zainteresovanost za ovim sportom u našoj zemlji? 

Iz godine u godinu raste interes pojedinaca za naš klub. U početku je klub imao tri člana, a sada je tu preko 55 aktivnih članova. Trudimo se da ovaj sport promoviramo na najbolji mogući način i radujemo se svakom novom članu. Ono što želim istaknuti da članovi udruženja “Extreme Sport kluba Sarajevo” nisu samo muškarci, nego i žene.


Kao i u svakom sportu, tu su takmičenja. Postoje li takmičenja u našoj zemlji?

Naravno. U paraglajdingu postoje tri vrste takmičenja. Prvo je takmičenje u preciznom slijetanju. Na polju se napravi meta s centrom (mi to zovemo palačinka) i slijeće se u centar. Tu su 3 serije i tko ostvari najbolji rezultat, on je pobjednik. Organiziramo Državno prvenstvo BIH 25. i 26. kolovoza na Babinom Dolu na Bjelašnici. Druga vrsta takmičenja je takmičenje u preletu ili XC kako ga mi zovemo. Ovo takmičenje je najzanimljivije i najpopularnije. Pobjednik takmičenja je onaj tko prvi završi trku i ovjeri sve cilindre. Naše udruženje je aktivno na XC takmičenjima, a sudjelujemo na ovom takmičenju i u ostalim zemljama. Treća vrsta je Acro paraglajding i mi to u našoj zemlji nemamo. Tu se izvode razni manevri i obično se to radi u predjelima da je ispod vodena površina; bilo da se radi o jezeru ili moru.Za kraj što imate savjetovati zainteresiranim i budućim članovima udruženja?

Tko god želi da proba letenje savjetujem mu tandem let. Tako će biti siguran odmah da li je to za njega ili ne. Želim da napomenem da je paraglajding najjeftiniji vid slobodnog letenja i većina ljudi koji se odluče počinju s tandem letom s instruktorom kao putnik. Pojedinci se odmah zaljube u ovaj sport, a neki i odustanu. Mada je više onih koji su ostali s nama. (smijeh)


O KLUBU

ExtremeSport Sarajevo osnovan je 2000. godine na inicijativu nekoliko strastvenih zaljubljenika u sportove koji "podižu adrenalin, popravljaju kvalitetu života i daju životu jednu novu i ljepšu dimenziju". Njihov cilj je promocija zdravog života i boravka u prirodi, kao i unapređenje paraglajdinga u BiH, a aktivnosti su usmjerene na školu letenja, obuku novih pilota, organiziranje različitih takmičenja, putovanja i druženja. Klub ExtremeSport, koji je član Zrakoplovnog saveza Bosne i Hercegovine, bio je organizator Svjetskog prvenstva u paraglajdingu 2013. godine na Bjelašnici. Osim paraglajdinga, u okviru kluba ExtremeSport djeluju i sekcije za brdski biciklizam, alpinizam, slobodno penjanje, planinarstvo, snowbording motociklizam i motokros, a mnogi članovi ExtremeSport kluba su aktivni i uspješni i u drugim sportovima kao što su padobranstvo, ronjenje, motociklizam, planinarenje, biciklizam i drugi.


Tandem paraglajding: Tandem paraglajder je ultra laka letjelica, meke konstrukcije, koja može da ponese pilota i putnika. Princip letenja je isti kao kod običnog paraglajdera za slobodno letenje, s tim što je kupola tandem paraglajdera veće površine (kvadrature) i ima veću nosivost. Na nju se kače dva sistema veze, jedan za pilota i drugi za putnika. U polijetanju i slijetanju, zbog prirode konstrukcije letjelice, pilot i putnik aktivno sudjeluju. U toku leta pilot je potpuno aktivan, a putnik mu pomaže samo pri zaokretima prenošenjem težine na stranu na koju se skreće.