Šeširi kojima neće odoljeti pravi muškarci

getty images

Ukoliko ste se odlučili nositi šešir izaberite jedan od ovih modela.

Poslovni izgled se nekada bez šešira jednostavno nije mogao zamisliti (pogledajte samo seriju Momci s Madisona), a nošenje elegantnog pokrivala za glavu se ponovo vraća u modu. Međutim, ukoliko ćete se odlučiti za taj potez, nemojte bilo što stavljati na glavu, već izaberite jedan od klasičnih tipova, a vodite računa i o kvaliteti. Da bi ste što jednostavnije i brže odabrali onaj koji najviše odgovara vašem stilu, donosimo vam pregled najpopularnijih vrsta šešira koje možete kombinirati s elegantnim poslovnim stilom.


Fedora je šešir nazvan po melodrami Victorien Sardoua iz 1882. i jedan je od šešira koji čine najviše kombinacija. Prikladan je za neformalno dnevno i večernje izdanje. Kada se prvi puta pojavio, fedora je bio šešir od mekog filca s niskom, suženom i naboranom krunom uzduž šešira koja je imala zavinuti obod. No, danas većina tih šešira ima obod na savijanje (fleksibilan obod koji se može saviti prema gore ili prema dolje), s vrpcom oko šešira koja može biti široka do pet centimetara. Muškarci uskih lica ne smiju nositi fedore širokih oboda jer bi time naglasili svoja uska lica.
Derby, nazvan po grofu od Derbyja koji ga je stavio u službu, elegantni je šešir isključivo za dnevnu upotrebu koji daje osobi koja ga nosi jednu britansku nijansu. Poznat je još pod imenom coke prema Bill Cokeu ranom poborniku tog šešira ili pak pod imenom polucilindar. Ovaj stil dobro pristaje muškarcima uskog lica. Obično se radi od krutog filca crne, sive ili smeđe boje. Najbolje ga je nositi s odijelima, ogrtačima i kaputima. On se nikada ne nosi s crnom kravatom.
Trilby, nazvan po junakinji iz romana George Du Mauriera, jednostavno je još samo jedna verzija fedore s obodom na savijanje. Malo je krući od fedore, sužen sa centimetar do centimetar i pol širokom vrpcom oko krune koje je obično od rebrastog materijala. Izvorno povezan s balonerom, taj se šešir dvadesetih godina razvio u mekani engleski seoski šešir s naboranom i suženom krunom te sa uštipnutim obodom. Budući da se nosi u neformalnim situacijama, kraj oboda ostavlja se nedovršenim, iako može biti i obrubljen odgovarajućom rebrastom tkaninom. Trilby se zbog svoje mekoće može oblikovati na najrazličitije načine, stoga je taj šešir ostao popularan čak i kada je većina muškaraca smatrala nošenje šešira konformističkom gestom.Porkpie ili engleski pita-šešir dobio je svoje ime zbog žlijeba oko spljoštenog vrha krune i otuda iluzija na englesku pitu. Taj šešir obično ima obod na savijanje. Ti su šeširi bili proizvedeni za tržište koledža sredinom tridesetih, a kasnije su ih Fred Astaire i Carry Grant načinili popularnim. Oduvijek su povezani sa sportskim događanjima, uglavnom konjskim trkama, i zato su namijenjeni za uporabu u neformalnim situacijama. Taj stil šešira daje osobi "zgnječen" izgled te stoga nije preporučljiv niskim muškarcima ili muškarcima okruglog lica.