Hamilton po peti put prvak svijeta

getty images

Mercedesov vozač Lewis Hamilton novi je/stari prvak svijeta, nakon što je u jučerašnjoj utrci za veliku utrku Mexica završio na četvrtoj poziciji što mu je ipak bilo dovoljno za novu titulu prvaka svijeta.

Hamilton je u jučerašnjoj trci za Veliku nagradu Mexica osvojio četvrtu poziciju što mu je bilo dovoljno da odbrani titulu prvaka svijeta. Ovo mu je inače peta titula, a prethodno je bio najbolji 2008., 2014., 2015. i 2017. godine. Jedini vozač koji je do kraja šampionata imao kakve takve šanse da se bori protiv Hamiltona, Sebastian Vettel, danas je završio na drugoj poziciji, ali to nije toliko ni bitno jer da je i slavio Hamilton bi svejedno postao prvak dvije trke prije kraja.


Inače, Max Verstappen je na kraju pobijedio u ovoj trci, a iza njega je sve vrijeme bio timski kolega Daniel Ricciardo koji je ipak morao odustati 10-ak krugova prije kraja zbog problema sa bolidom, pa su se na pobjedničko postolje popeli Vettel i njegov kolega Kimi Raikkonen.


Inče, Hamilton sada ima 346 bodova, odnosno 70 više od drugoplasiranog Vettela. Treći u generalnom plasmanu je Raikkonen sa 221 bodom, dok je četvrti Valtteri Bottas.


Naredna trka vozi se u Brazilu od 9. do 11. novembra.