Kako se riješiti crnih akni?

GQ

Crne akne: niko ih ne želi, svako ih ima. Pojavljuju se u pubertetu i, kao čudna kosa oko uha, one su ozbiljne.

Uz pomoć dermatologa i nekoliko proizvoda za njegu, moguće je smanjiti, pa čak i izbaciti te neugodne tačke s vašeg lica. 


Šta su crne akne?

"Crne akne su vrsta akni i, kao i sve akne, uzrokovane su začepljenjem pora", objašnjava dermatolog doktor Dennis Gross, osnivač dr. Dennis Gross Skincare. "Kada mrtve stanice kože ili ostale krhotine ulaze u pore, miješaju se s uljem i uzrokuju začepljenje."


Međutim, za razliku od običnih akni, gdje koža nad blokiranim porama ostaje netaknuta, ove tamnije akne formiraju se kada se koža oko nakupine otvara. 


Najčešća mjesta za mitesere – crne akne, na kojima se pojavljuju su nos, brada i čelo – taman tamo gdje će ih primijetiti vaša partnerica ili kolege na poslovnom sastannku. No, budući da tijelo ima više od pet miliouna pora, crne akne se mogu pojaviti i negdje drugdje, kao na leđima i prsima.


Šta uzrokuje crne akne?

Iako cne akne nisu tako uočljive kao obični miteseri, kao što to tvrdi dr. Gross, njihovu pojavu uzrokuje uvijek isti problem: začepljene pore. Ono što donosi pojavu crnih akni mogu biti i prljavi peškiri, ali i nepravilno korištenje nekih preparata za ličnu njegu. 


Kako spriječiti pojavu crnih akni

Mana na vašem licu koju danas vidite zapravo je započela prije dvije sedmice.


"Kako biste izbjegli crne akne, trebali biste koristiti na dnevnoj osnovi sredstvo za čišćenje alfa i beta hidroksilnih kiselina", kaže dr. Gross. "Plava LED svjetlost također je izvrsna za ubijanje bakterija koje uzrokuju akne.“Nemojte zanemariti jednostavnu svakodnevnu ulogu hidratacije u očuvanju vaše kože. "Iako se može činiti kontrainduktivnim, ako ne koristite hidratantnu kremu i osvejživače kože, to može dovesti do nadraživanja vaših žlijezda lojnica, uzrokujući više izbijanja crnih akni", govori Ross. 


Kako ukloniti crne akne u kućnom aranžmanu

Bitka za pobjedu crnih akni je opasna. Zbog njihove veličine i nezgodne lokacije, mogu se teško ukloniti a da se ne povrijedi koža. Pogotovo ako ste u iskušenju da ih iskopate noktima (nemojte to raditi!). Najučinkovitije kućne metode za uklanjanje crnih akni uključuju upotrebu vodica za pranje lica, pilinga, te maski za lice.Dr. Gross sugeriše da tražite one preparate koji sadrže aktivne sastojke poput salicilne kiseline ili sumpora kako bi se pokrenula proizvodnja sebuma i time koža borila protiv bakterija koje uzrokuju akne. "Alfa hidroksilne kiseline rade na uništavanju i uklanjaju mrtve stanice kože kako bi ih spriječile da začepljuju pore u budućnosti, a koloidni sumpor i kaolin glina rade na smanjenju nečistoća i apsorbiranju ulja", kaže Gross. 


Ako želite ukloniti pojedine crne akne ili mrlje, najprije operite ruke. Koristite čiste preparate za kožu i primjenjujte jednak pritisak na sva potrebna područje. 


Kako profesionalno ukloniti crne akne

Slučaj s profesionalnim uklanjanjme crnih akni nije bolan sam po sebi, već je to samo malo agresivnija njega lica, jer uključuje da neko drugi „kopa“ po vašoj koži. Zvuči opuštajuće,zar ne? Možda ne, ali krajnji rezultat je definitivno vrijedan toga. Vaša koža poslije će biti čišća nego što je ikada prije bila.Korak 1Koža se čisti sa salicilnom kiselinom kako bi nježno uklonila površinske slojeve, uključujući mrtve stanice kože.

Korak 2Napariti ćete lice kako bi se otvorile pore, i nježno upotrijebiti serum i nanijeti da olakša uklanjanje. 

Korak 3: Nakon završetka uklanjanja crnih akni, gaza se koristi da bi učinili snažan pritisak na kožu. Izmjenjivši različite uglove, crne akne se nježno uklanjaju iz otvora pora.

Korak 4: Astringent se nanosi na mjesta ekstrakcije kako bi se smanjila mogućnost infekcije, nakon čega slijedi maska od gline ili sumpora za čišćenje pora i apsorbiranje preostalog ulja.

Korak 5Proces se završava sa osvježivačem kože i nanosi se krema za sunčanje kako bi vratili i zaštitili prirodnu barijeru kože.