Movember: Brkovi svih zemalja ujedinite se

SNL

Mjesec novembar se svake godine, počevši od 2004., zove Movember, i obilježava se kao mjesec borbe protiv kancera prostate, testisa, te, u svemu, muškog zdravlja.

Movember predstavlja spektakularan primjer kulturološke intervencije koja se veže za zdravlje muškaraca i izvedenica je iz australijsko-engleskog deminutiva za „mustache“ (brkovi) i „novembar“. Iz godine u godinu Movember poziva na pažnju koja se treba posvetiti zdravlju muškaraca. 


Svoje korijenje Movember vuče još iz prošlog stoljeća i 1999. godine kada je grupa mladića iz Južne Australije iz Adelaidea odlučila da tokom mjeseca novembra pušta brkove u humanitarne svrhe. Ideja im je došlo tokom jedne večeri provedene u kafiću. Grupu koja je započela Movember činilo je 80 muškaraca, a uskoro je postala nacionalni fenomen. Također su počeli skupljati novac prodavajući majice sa natpisima „Puštajte brkove radi brkova“. U 2004, druga grupa muškaraca iz Melbournea je organizovala događaj gdje je 30 muškaraca uzgajalo brkove 30 dana sve u cilju da se podigne značaj borbe protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. I tako je ova grupa prerasla u ono što je postalo Dobrotvorna Movember fondacija.  Tokom godina fondacija je prikupljala novac i širila se po svijetu.U cjelomjesečnom programu muškarci uzgajaju brkove kako bi primili donacije i sakupili novac koji će se iskoristi u svrhu očuvanja zdravlja muškaraca, što je odličan povod.