Izaberite najbolje cipele za poslovne prilike

SNL

Prošle godine je provedeno istraživanje koje je uradilo Social Mobility Commission. SMC se odlučio na ovaj potez, na osnovu prvog utiska na poslovnom razgovoru u polju odjeće. Pratili su nekoliko kandidata i šta su oni obukli taj dan i došli do zaključka da svako ko nije imao taj dan crne cipele da su mu šanse da ga prihvate bile za 75% niže nego od onih koji su taj dan nosili crne cipele na poslovni razgovor.

Iako ovo zvuči diskriminirajuće, kako je tako je i nepisano je pravilo na koje svi paze.  Zbog toga smo vam pripremili vodič kako da se riješite ovog problema i da uspijete da skombinujete savršene cipele uz vaš izgled sljedeći put kad budete išli na poslovni sastanak:

 1. Oxford Cipele (klasične cipele) Ova cipela je definicija  i pravilo u sklapanju vašeg formalnog izgleda. 

 

Kako da nosite ovu cipelu? Ovaj model cipela paše samo u formalnim uslovima kad morate da nosite odjela. No ako želite možete da i kombinirate chinos hlače sa tamnim Oxford cipelama. Gdje ih nositi? Na poslu, na sastanku, bilo gdje gdje je formalnost u pitanju.

 2. Derby cipele Ova cipela je potpuna suprotnost Oxford cipeli iako dijele dosta sličan izgled. 

Kako da nosite ovu cipelu? Tradicionalno ova cipela se nosi vikendom ili s opuštenijim outfitom. No u današnjici danas je ovaj model veoma popularan i možete ga uz sve nositi pa čak i uz obične jeans hlače. Gdje ih nositi? Svugdje osim u najgorim i najprljavijim dijelovima grada 

 3. Loafers/loafersice Ova cipela je poput otmjene papuče koju možete da nosite bilo gdje i uz bilo šta

Kako da nosite ovu cipelu? Ove cipele mogu da se nose doslovno sa svim. Ali najviše su nošene sa Chino hlačama i polo majicom. No da bi ste izvukli puni potencijal ove cipele, veoma je važno da vam odjeća stoji više nego odlično.  Gdje ih nositi? Svugdje, od posla u banci do firme do bilo kojeg kreativnijeg posla ili drugačije rečeno gdje god mogu da prođu. 

4. Monk-Straps  S ovom cipelom ne morate da izgledate kao Sean Connery da bi dobro izgledali, Monk Straps cipele su klasične cipele samo bez pertli.

Kako da nosite ovu cipelu? Što se tiče izgleda, ova cipela dijeli veoma sličan izgled kao što je Oxford i Derby cipela. Ovo je cipela koja je namijenja za formalnosti koja će vam odlično izgledati u kompletu sa odjelom. Gdje ih nositi? Gdje god može da prođe odijelo tu možete i njih odmah nositi

 5. Chelsea Boots Malo dublja cipela koja sa strana ima elastiku , koja kad je obučete privlači pažnju jer je dobila u zadnjih nekoliko godina status elegancije.

Kako da nosite ovu cipelu? Slično kao Loafers i Monk-straps , Chelsea Boots su vrsta cipele koju možete da kombinirate sa doslovno svime. Gdje ih nositi? Ako ih možete nositi lako, kao što ih možete lako obući onda gdje god želite možete nositi ovu cipelu.