Tate modernog vremena ili tradicionalni hranitelji porodice?

SNL

Izgleda da mnogi današnji očevi žele sve - vrijeme s djecom, promociju na poslu i partnericu sa kojom dijele roditeljske dužnosti. Nova studija rađena u SAD-u, ispitala je gotovo 1.000 očeva kako bi se ustanovilo koliko zapravo današnji muškarci balansiraju između karijere i životnih ciljeva. Studija pod nazivom " The New Dad: Caring, Committed and Conflicted " je objavljena prošle srijede na Bostonskom koledžu, u Centru za rad i porodice.


Očevi su još odavno potvrdili svoju ulogu hranitelja porodice. Međutim, nove uloge majki u porodicama, te sve brži tempo života utjecali su na novi prioritet današnjih očeva: pružanje ljubavi i podrške članovima obitelji, posebno djeci. Više od polovice svih ispitanih očeva izjavilo je da bi rado prihvatili da ostanu kod kuće sa djecom ako bi porodica mogla živjeti od jedne plate.„To su iznenađujuće promjene u percepciji“ rekao je Brad Harrington, izvršni direktor centra, te dodao „Postoji mnogo novih razmišljanja, ali ponekad očevi jednostavno nisu u mogućnosti da se odreknu nekih tradicionalnih uloga i da prihvate odgovornosti koje su majke tradicionalno preuzele.“


Na primjer, studija je pokazala očevi nisu uopće svjesni nekih svakodnevnih zadataka ( ili ih ne podrazumijevaju kao prioritet) kao što su vožnja djece u školu, mijenjanje pelena ili pranje veša. I, unatoč želji da provedu više kvalitetnog vremena sa djecom, nakon rođenja svoje djece očevi nisu radili skraćeno radno vrijeme, čak su izjavili da se u tom periodu od njih očekivalo i više na poslu.Većina očeva je nakon rođenja djeteta uzela slobodno sedam dana ili manje, što znači da nisu imali iskustvo ranog povezivanja sa bebom. Većina očeva u studiji je izjavila da roditeljske dužnosti oba partnera trebaju podjednako dijeliti, ipak istraživanje otkriva da se takav balans rijetko događa u stvarnosti. To ne znači da tate ne stavljaju obitelj na prvo mjesto. Na listi prioriteta ispitanih očeva, na provom mjestu je bila sigurnost radnog mjesta, dok su visoka zarada i napredovanje na poslu bili na dnu liste.