Kako priznati krivicu?

PR

Vrijeme je da progutate svoj ponos i kažete magičnu riječ “izvini“.

"Ljubav znači da nikada ne morate reći da vam je žao" jedna je od najotrcanijih fraza koji su skovali moderni rom-comovi. 


Ljubav - osobito ona vrsta koja uključuje zajednički život - daje vam dodatni poticaj da se ispričate. Većina nas nije baš dobra u priznavanju krivice, pogotovo nakon svađe. Naravno, dobro bi bilo da ste sačekali da se smirite, ili objedujete na miru. Ili da nikad niste u pitnju vi protiv vaše partnerice, već vi i ona protiv problema. Bez obzira na to kako dobru komunikaciju imate i kako zrelo razmišljate nesuglasice će se dešavati.


Trebate li se ispričati? Jednom riječju: da. Prihvatiti krivicu ne znači uopćeno da niste u pravu, ponekad je riječ o načinu na koji ste rekli ili učinili nešto, ili kako je neko drugi pogođen onim što ste rekli ili učinili. Ključ je u tome da se vaše “žao mi je“ podudara s veličinom krivice. Ako ste prošle sedmice bili premoreni poslom, možete priznati da ste bili loše društvo, ali trebate sjesti i razgovarati sa partnericom o tome da poduzmete korake kako se to ne bi više dešavalo. Ali, kada ste doživjeli najveću svađu, pogotovo ako ste rekli ili učinili nešto baš loše, trebate se izvinjavati iznova i ponovo.Šta ako niste pogriješii? Ispričavanje je za neke osobe, na jedan način, ritual. To je podsjetnik da, u konačnici, bez obzira na to koliko je to otrcana riječ za reći, vi i vaš partnerica nalazite se u istoj momčadi. Možete priznati da ste pogriješili, bez da kažete da vam je žao, i možete reći da vam je žao, čak i ako smatrate da niste pogriješili. Rješenje u ovom slučaju je da nikada ne kažete: "Žao mi je ako je to povrijedilo tvoje osjećaje; Nisam u krivu, ali žao mi je što si uzrujana." 


Ispričajte se za ono što vam žao. Uzmite si malo vremena da razmišljate o tome što ste mogli uraditi bolje u takvoj situaciji. (Uvijek postoji nešto! A ako se ne možete sjetiti ničega, uvijek se možete ispričati jer niste dovoljno suosjećajni, budući da je to vjerojatno istina.) Može to biti jednostavno kao: "Žao mi je što sam čekao da ti kažem o svojim planovima do posljednjeg trenutka i tako te stavio u loš položaj.“ To bi također moglo zazvučati i ovako: “Žao mi je za moj ton ranije; to nije bilo cool.“ Budite što određeniji. Možete se ispričati samo zbog onoga što ste učinili; ne možete se ispričati zbog nečije reakcije, zbog čega se: “Žao mi je što si ozlijeđena“, ne računa. Možete, međutim, reći: “Žao mi je što sam potrošio sav novac na novu jaknu, kad sam trebao štedjeti za naš put. Znam da ti je stalo do putovanja i žao mi je što sam učinio da se osjećaš kao da me nije briga za tebe.“


Formula: “Žao mi je“. Dakle, čak i ako niste htjeli povrijediti osjećaje partnera, odgovorni ste ako jeste. Vjerujte mi, nekada biti odrasla osoba je baš bezveze. Pokušajte reći policajcu da niste planirali ostaviti auto na parkingu više od dva sata. Pogledajte što se događa. Uspješna isprika usmjerena je na rezultate vaših radnji, a ne na ono što želite da ti rezultati budu.


 “Nisam ti slao poruke, dok si bila van grada jer sam htio da se zabaviš i odmoriš“. A zatim slijedi opravdanje kako to nije uspjelo. “Ali, sada vidim da si to mogla razumjeti kao da te ignorišem. Žao mi je!“ Drugi siguran zicer za dobru ispriku je zapravo znati šta ste učinili pogrešno i učiniti da to ispravite. Dakle, ako ne znate zašto se ispričavate, dok je vaša je partnerica uzrujana, a vi ne želite da bude, niste još spremni ispričati joj se. Najprije razgovarajte. Ponudite neka rješenja i budite taktični. A najvažnije je da budete iskreni.