Kako isplanirati produktivnu radnu sedmicu?

Getty Images

Iako svake nedjelje uporno sebi dajemo obećanje da ćemo ranije otići spavati kako bi se probudili svježi i odmorni, mrski zvuk budilice ponedjeljkom nas podsjeti kako nismo ispunili niti one zadatke koje smo si zadali za vikend.

Ponekad imamo osjećaj kao da ništa ne stižemo, ma koliko dobro mislili da smo se organizirali. Naša produktivnost uveliko ovisi o tome na što smo se koncentrisali tokom radnih dana i kako smo sve aktivnosti rasporedili, a uvijek postoji način za bolju i bržu organizaciju pa zato sljedeću sedmicu uspješno privedite kraju uz ovih nekoliko savjeta.


Uspješnu radnu sedmicu podrazumijeva organizovanost i planiranje jer je dobra organizacija pola obavljenog posla. Već na samom početku dana dobro je zapisati sve obaveze i planove koji nas čekaju. Zapisivanje i vođenje evidencija pomoći će vam da preuzmete kontrolu nad svojim vremenom, a u tome vam mogu pomoći i raznovrsni planeri. Također za početak sedmice birajte zadatke koji traže veću pozornost kako bi rasteretili svoj sedmični raspored. Važno je svakom danu namijeniti svrhu, a uz struktuiranu rutinu i puno truda svi zadani ciljevi bit će ispunjeni.Vrlo je važno da dan započnete stvarima koje volite, a ako vaša rutina buđenja započinje šoljicom tople kafe ili čaja koju obično popijete u roku od pet minuta jer kasnite već na posao, pokušaje se organizirati da se probudite barem 20 minuta ranije. U danu pronađemo toliko vremena za sve druge stvari pa zašto bi nam bilo teško odvojiti ga i za sebe? 


Osigurajte si dovoljno vremena za ritual koji vam predstavlja užitak i opuštanje. Kako je svaka promjena navika teška, pružite si dovoljno vremena da se na njih naviknete. Početak sedmice je sam po sebi malo naporniji, zato je srijeda dan koji je idealan za posvetiti se sebi. Barem pola sata u danu odvojite za sebe i odradite tjelovježbu koja će vas napuniti energijom i motivacijom za ostatak sedmice.