Yoko Ono i EXIT projektom „Prvi svjetski mir“ obilježavaju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

PR

Povodom obilježavanja velikog jubileja i sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata, EXIT fondacija će, u suradnji s legendarnom multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Yoko Ono, krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”, koja će promovirati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada!

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umjetničko djelo koje potpisuje Yoko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. Yoko Ono, svjetski priznata japanska umjetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog "Beatlesa", muzičara i aktiviste John Lennona, ona je svoju karijeru posvetila upravo djelima koja simboliziraju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u historiji muzike i umjetnosti duboko vjerovao.

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u New Yorku susreli s Yoko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski historijat EXIT festivala. Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njenog novog umjetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defenzivnom vojnom utvrđenju u Europi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća.Inicijativa EXIT fondacije „Prvi svjetski mir" (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obilježi sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svjetskom ratu. Projekt će biti realiziran uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program "Zajednici zajedno".

EXIT festival je dio deklaracije "Take a Stand", koju je inicirala europska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član. Projekt "Prvi svjetski mir" biće dio ovog programa, koji je usmjeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu.