“The Grinch“ ukrao prvo mjesto na box officeu

PR

Top lista pet filmova na američkom i domaćem kino-repertoaru.

Da se pokazao kao vrlo profitabilan CGI animirani film The Grinch, nastao po djelu američkog Mike Antića, Teodora Gisela, znanog pod pseudonimom Dr. Seuss, pokazalo je otvaranje od 66 miliona dolara. Prvo mjesto na domaćem box officeu pripalo je domaćem filmu Južni vetar, koji predstavlja kriminalistički akcioni triler srpskog reditelja Miloša Avramovića.


Drugo mjesto na američkom box officeu je dopalo prošlosedmičnog br. 1: Bohemian Rhapsody biopicu o legendarnoj grupi Queen i frontmenu Freddieju Mercuryju sa zarađenih 100 miliona.Film o Queenu i na domaćem kino-repertoaru drži drugo mjesto.


Animiran film The Grinch je iznenadio nove filmove na repertoaru poput Overlorda i The Girl In the Spider's Web koji su se otvorili na trećoj, odnosno petoj poziciji box officea. 


Overlord predstavlja zanimljivu mješavinu žanrova: ratnog filma, horora i komedije, a otvorio se na trećem mjestu sa 10.1 miliona. Treća pozicija domaćeg box officea pripala je novom nastavku Millennium sage The Girl In the Spider's Web, dok je na američkom tržištu film pokazao određene slabosti, te nije uspio preći ni osam miliona dolara na otvaranju. To mu je pak bilo dovoljno za peto mjesto.


Četvrta pozicija na sjevernoameričkom tržištu je dopala Disneyjevoj avanturi The Nutcracker and the Four Realms u kojoj glavne uloge igraju Keira Knightley, Morgan Freeman, Mackenzie Foy i Eugenio Derbez, a zaradila je 35.2 miliona doalara. Domaći box office na četvrtom i petom mjestu je dočekao filmove Overlord i Halloween.