Kako da pustite i održavate brkove?

Getty Images

Donosimo vam pet stvari koje morate znati prije nego pustite brkove, kao i nekoliko primjera koji vas mogu inspirisati.

1. Prihvatite stanje takvo kakvo jeste

Istina je da vjerovatno ne možete pustiti i uzgojiti brkove poput onih Toma Sellecka iz serije Magnum P.I. i to je u redu, jer vas čekaju hiljade stilova koje možete isprobati. Čak i ako imate malo šanse za prave brkove pustite ih da rastu pa ćete vidjeti na čemu ste.


2. Istražite opcije

Sada kada ste prihvatili genetska ograničenja, možete da izaberete brkove koji vam najviše odgovaraju. Sva sreća, gotovo svaka poznata ličnost, od glumca do pjevača, u jednom momentu svog života nosila je brkove. Ostaje vam samo da u Google upišete ime i „brkovi“ i internet će vam ponuditi sve moguće primjere gdje je glumac/muzičar sa brkovima. Ali, uštedjet ćemo vam posao, jer u narednih nekoliko redova možete vidjeti prave primjere.


Ako želite tinejdžerski izgled poput Joea Keryja:Ako želite savršeno trimovane brkove pogledajte Eddieja Murphyja:Uparite ih sa bradicom poput Michaela B. Jordana:Ili brkove pustite skroz poput Miloa Ventiniglia:3. Nabavite pravi aparat

Trimer je nezaobilazan u vašem arsenalu, bez obzira da li sa njim održavate odgovarajuću dužinu ili da podrežete vaše brkove s vremena na vrijeme.

Makazice za brkove: Najlakši put da uočite i uklonite viškove brkova postići ćete upravo koristeći makazice za brkove.


4. Kupovina pravih preparata

Vosak za brkove: Vaši brkovi se ne mogu održavati sami od sebe. Zato, ako su poprilčno velike dužine, nemojte štediti već kupite kutijicu voska za brkove kako biste mogli da ih napravite i oblikujete po svojoj volji.  

Ulje za brkove i bradu: Dlake brkova su tanke i čvrste, a kada se previše osuše počnu da iritiraju kožu. Stoga kupite ulje kojim ćete moći da hranite svoje brkove i bradu.


5. Ako sve ostalo propadne, ofarbajte ih 

Može svašta da se desi nakon što odlučite pustiti brkove. Boja brkova može da bude u totalnoj suprotnosti od boje vaše brade (i kose), te vas to može dovesti do toga da se odlučite da ih ofarbate i učinite u tonu sa bradom/kosom. U svakom slučaju, ne trebate se stiditi ako dođe do toga. Ponosno recite: „Da ofarbao sam brkove“.